Volg de ambu

Help de egel

De jonge vogels zijn gevlogen en daarmee is er een duidelijk einde gekomen aan het drukke lenteseizoen. Dit betekent voor de dierenambulance dat er minder oproepen zijn, allereerst doordat mensen minder buiten komen en dus minder dieren vinden en ten tweede omdat het jonge grut allemaal opgegroeid is en weinig hulpbehoevend meer zijn. Een uitzondering hierop is op dit moment de egel.

Het valt ons op dat egels nogal laat in het seizoen jongen hebben gekregen. Er lopen nog veel kleine egels rond, naarstig op zoek naar voedsel, want de winterslaap staat voor de deur. Om de winterslaap te kunnen overleven, moeten jonge egels een minimumgewicht van 450 gram bereikt hebben. Om deze reden zijn er in deze periode ook egels overdag te zien. Ook volwassen egels proberen zich nog even flink vol te proppen vooraleer ze gaan slapen. Dat zij ook meer op pad zijn, is vooral te zien aan het grote aantal aangereden egels op en langs de straten.
Egels behoren tot de oudste nog levende zoogdieren ter wereld (65 miljoen jaar), maar ieder jaar zijn er minder egels te vinden. Er zijn maar liefst 70% minder egels dan in 1994. In 16 Duitse deelstaten wordt de egel zelfs gezien als ‘bedreigde diersoort’. Er is een groei van 40% aan egels die naar de opvangcentra in Nederland worden gebracht. Vaak zijn deze egels uitgedroogd, vermagerd en zitten vol parasieten, zoals wormen.

Voer de egel bij
In de natuur eten egels graag kevers, regenwormen, spinnen, slakken, duizendpoten en spinnen. Soms ook een beetje vruchten of paddenstoelen. In woonwijken vinden egels niet voldoende voer om de winter door te kunnen komen en is het dus erg belangrijk om ze te voeren en water te geven (géén melk – ze verdragen geen lactose waardoor ze diarree kunnen krijgen en uitdrogen). Wilt u een egel in uw tuin wat bijvoeren, geef ze dan kattenbrokken, natvoer voor katten of speciaal egelvoer. Dit is erg voedzaam voor ze en ze vinden het lekker. Ook kunt u op internet even zoeken naar wat ze verder zoal eten en wat u kunt voeren.

De grootste overlevingskans hebben egels in de natuur. Wanneer een egel enkel te klein is, zullen we u vragen om de egel zelf bij te voeren. In zijn natuurlijke, bekende omgeving voelt hij zich het fijnst. Wanneer wij de egel op moeten halen, levert dat veel stress op waardoor de kans op overlijden vergroot.
Is een egel gewond, ademt hij moeilijk, loopt hij (ondanks bijvoeren en water geven) overdag suf rond, heeft hij veel vliegen, maden of teken bij zich of rolt hij zich niet op wanneer je in de buurt komt? Neem dan telefonisch contact op met de dierenambulance om de egel een kans op een leven te bieden. Bel bij twijfel altijd voor advies.