AlgemeenNieuwsVolg de ambu

Help ons de dieren te helpen: word vrijwilliger!

Met ons kleine, hechte team werken wij iedere dag van 09.00 uur tot 20.00 uur (of tot de dienstwissel rond 19.00 uur) om te voorkomen dat dieren in nood onnodig lijden. Om iedere dag te kunnen blijven helpen, zoeken we met spoed nieuwe vrijwilligers met een groot dierenhart die zin en tijd hebben om allerlei soorten dieren te helpen in hun vaak benarde situaties.

Misvattingen
Er bestaan twee misvattingen rondom het vrijwilligerswerk dat wij doen.
Allereerst lijken veel mensen nog altijd te denken dat wij dierenartsen zijn en/of men verwacht dat er veel voorkennis nodig is om vrijwilliger te kunnen worden. Niets is minder waar: in feite verzorgen wij enkel het vervoer van dieren in nood vanaf de vindplaats naar het juiste opvangcentrum. Het enige dat wij zoeken in een vrijwilliger is doortastendheid en een gouden hart dat ook dieren geborgenheid kan en wil bieden. Het meeste leer je in de praktijk en voor de rest zijn er cursussen en voorlichtingen. In het bezit zijn van een rijbewijs is zeer wenselijk, maar als bijrijder ben je ook van harte welkom, want het liefst hebben wij een dubbele bezetting op de bus voor de veiligheid, gezelligheid, het zware werk en het makkelijk kunnen afwerken van het kleine stukje administratie dat erbij hoort.
Ten tweede ben je absoluut niet van 09.00 uur tot 20.00 uur bezig. Je bent alleen in actie wanneer je gebeld wordt door iemand die een dier vindt en het geven van telefonisch advies niet afdoende is.

Wat doen wij nou eigenlijk wél?
Allereerst hebben wij als dierenambulance te maken met allerlei diersoorten zoals honden, katten, wilde en tamme konijnen, eekhoorns, hazen, vleermuizen, zwanen, egels en allerlei wilde en tamme (roof)vogelsoorten. Dieren als marters, fretten, cavia’s of slangen behoren ook tot onze afdeling, maar hebben we eigenlijk nooit (direct) iets mee te maken. Met hoefdieren werken wij niet, dit is voor de boswachters of (dieren)politie.
De dieren waarvoor wij gebeld worden en waar we mee werken kunnen jong of oud zijn, gezond of ziek, gewond of overleden, gevonden of vermist. Gevonden en vermiste huisdieren inclusief gegevens van de melder noteren wij in onze mappen, zodat we zo snel mogelijk dier en baas kunnen herenigen. Tevens wordt dit door onze sociale media-afdeling op Facebook, Twitter en Instagram gedeeld, want het is al vaak gebleken dat hier een grote massa mensen wordt bereikt waardoor het herenigen zeer snel kan verlopen.
Gewonde dieren worden gebracht naar de dierenarts of, mits lichtgewond én in overleg, naar de desbetreffende opvang. Wilde dieren die nog te jong zijn zichzelf te redden worden ook gebracht naar de opvang. Ook voor tamme dieren hebben wij uiteraard samenwerkingen met diervriendelijke opvangcentra.
Dieren kunnen we aantreffen in allerlei situaties: reeds gevangen, bovenin een boom, op een gevaarlijke plek, in het water, et cetera. Een aantal middelen hebben we en soms vraagt het wat creativiteit, maar ook werken we in lastige situaties samen met de brandweer, politie, boswachter of andere instanties die kunnen helpen (bijvoorbeeld een spoormedewerker). We zijn dus te land, ter zee en in de lucht te vinden wanneer dit nodig is en er zijn perioden, zoals in de herfst- en wintertijd, dat we soms dagen niets te doen hebben. Het is namelijk vooral druk in de lente en de zomer.

Wat je als vrijwilliger doet
Je kiest als vrijwilliger zelf wanneer je dienst wilt doen en hebt dan, na te zijn ingewerkt, de telefoon en de dierenambulance thuis staan. Dit betekent dat je oproepbaar bent en je tot die tijd gewoon in en om huis je dingen kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld gebeld worden door iemand die zijn dier mist of een dier gevonden heeft. Hierbij sta je de mensen vriendelijk te woord, geeft advies (dit is vaak voldoende) en rijdt zo nodig naar de melder toe.
Iedere situatie vraagt om een andere handelswijze. Je wordt hierin steeds handiger en je leert veel en snel bij. Iemand in ons team die al 7 jaar vrijwilliger is, geeft aan nog iedere keer nieuwe dingen te leren, vooral ook door zelf vragen te stellen.
In het begin word je bijgestaan en ingewerkt door een reeds zelfstandige vrijwilliger. Hij of zij zal jou de kneepjes van ‘het vak’ leren. Wanneer je er voldoende vertrouwen in hebt dit alleen te kunnen proberen, zul je zelf de dierenambulance en telefoon krijgen. De meesten uit het team rijden zelfstandig, zonder bijrijder, omdat er simpelweg onvoldoende mensen zijn. Dit mag natuurlijk altijd, maar weet dat er áltijd iemand voor je klaarstaat wanneer iets niet alleen lukt, je twijfelt of je adviezen nodig hebt. Voorkeur gaat toch echt uit naar de dubbele bezetting. Er is in ieder geval altijd iemand bereikbaar wanneer je vragen hebt en om eenheid en duidelijkheid te kunnen waarborgen, vinden we het belangrijk dat je hier zo nodig gebruik van maakt.
Er is een klein deel administratie dat we moeten doen: ritstaten bijhouden en het noteren van gemiste en gevonden huisdieren. Dit is werk dat normaliter in een minuut te doen is, maar is wel erg belangrijk, want zo ziet degene na jou ook dat wie hij/zij moet benaderen om een casus af te wikkelen.

Heb jij nou dat gouden dierenhart dat wij zoeken en heb je tijd? Zit je een dagje thuis om bijvoorbeeld huishoudelijke taken te doen? Dit is geweldig te combineren met het werk als vrijwilliger op de dierenambulance! Wij, maar vooral de dieren, hebben jou heel hard nodig! Meld je aan via info@dierenambulance-hofvantwente.nl