Volg de ambu

Overleden dieren

Wist u dat wij ook rijden op overleden huisdieren? Deze dieren hebben namelijk vaak een bezorgde eigenaar die zich afvraagt waar zijn/haar dier blijft. U kunt ons altijd bellen voor overleden huisdieren, want dan kunnen wij controleren of er een chip aanwezig is, het dier vergelijken met de gegevens van reeds aangemelde, vermiste dieren en het dier thuisbrengen of de (wettelijk verplichte) twee weken in bewaring brengen. Als er niet direct een eigenaar te achterhalen is, verspreiden we een tactvolle foto van het overleden dier via onze Sociale Media in de hoop dat we op die wijze dier en eigenaar kunnen herenigen. Eigenaren hebben zodoende 14 dagen de tijd zich te melden. De kracht van verspreiding via Sociale Media, vooral Facebook, heeft zich al meer dan eens bewezen.
Voor overleden overige dieren, kunt u contact opnemen met de gemeente.

Help helpen
Een aangereden kat ligt langs de kat van de weg. Tientallen of soms honderden auto’s passeren en niemand doet iets. Gelukkig is er altijd de persoon die afwijkt en zich wel realiseert dat dit diertje maar zo eens van iemand kan zijn die hem/haar mist. Dit gold ook voor de prachtige poes van de foto. Aangereden en voor dood achtergelaten.
Wij waren snel ter plekke en hebben de kat van de N-weg gehaald om op een veilige plek te controleren of er een chip in zat. Zoals zoveel gevonden katten zat ook in deze dame geen chip en we maakten ons klaar om haar mee te nemen. Echter zagen we een pootje trekken toen we haar in de bench wilden doen. Na nog een stuiptrekking, haalde de vrijwilliger de stethoscoop erbij en constateerde dat er nog een hartslag was.
De kat is onderweg naar de dierenarts alsnog overleden, maar heeft veel langer moeten lijden dan nodig geweest. Wees alstublieft degene die afwijkt van de massa en bel ons wanneer u een huisdier (voor) dood ziet liggen.

Chip
Tijdens het tuinieren vindt een mevrouw een overleden kat in haar tuin en belt ons op. Wij hebben gecontroleerd op een chip, maar deze was niet aanwezig. Aan de hand van een bij ons opgegeven vermissing hebben we de kat thuis kunnen brengen. De eigenaren waren uiteraard erg verdrietig, maar wel opgelucht dat de zorgen over waren.
In dit geval was de kat duidelijk te onderscheiden aan de hand van een opvallende tekening op de snoet, maar dit is in veel gevallen onmogelijk. Het is ontzettend belangrijk om uw dier te chippen en goed te registreren. Het is voor ons onmogelijk om uw zwarte kat te kunnen onderscheiden van de duizenden andere zwarte katten. Hetzelfde geldt voor cypers grijs, rood of net welke soort kat.
Zeker als een dier (ernstig) verwond is, zijn we afhankelijk van een werkende en goed geregistreerde chip. Zo werd er laatst een hond aangereden die helaas ter plekke overleden is. De hond was gechipt, maar het telefoonnummer van de eigenaren werkte niet meer. Dit is voor ons ontzettend ingewikkeld, zeker vanwege de emotionele lading voor ons als vrijwilligers en voor de eigenaren. Het adres was kloppend, maar wanneer eigenaren niet telefonisch voorbereid kunnen worden op een heftige situatie, is het moeilijk om zomaar op te komen dagen (in de hoop dat er iemand thuis is) en het slechte nieuws te moeten verkondigen samen met het afleveren van het overleden, geliefde dier.
Natuurlijk kan het zijn dat de chip zijn werking verliest door bijvoorbeeld een aanrijding of doordat het mechanisme simpelweg kapot gaat. Het kapot gaan van een chip door een aanrijding, is niets aan te doen en uitzonderlijk, maar het is wel erg belangrijk om regelmatig te controleren of de chip van uw huisdier nog werkt. De registratie is evenzo belangrijk om te doen en up-to-date te houden, want een chip zonder registratie, is zinloos. U helpt hiermee uw dier en uzelf, want een snelle hereniging is voor alle partijen gewenst.

In deze video leggen wij uit wat een chip is en wat het belang van een chip met correcte registratie is.