Volg de ambu

Eekhoornbaby

Op woensdag 30 maart kregen we een melding uit Markelo. Er was een eekhoorntje gevonden op straat. Het ging om een jonge eekhoorn die de meldster meegenomen had naar huis. Op het moment dat een jonge eekhoorn door mensen is aangeraakt, is de kans klein dat de moeder het jong nog zal accepteren. Daarmee zijn de overlevingskansen voor het kleintje bijna nihil, dus zijn we er naartoe gegaan. De meldster had het eekhoorntje al in een doos gedaan met wat doeken. Dat bleek verstandig, want het voelde al behoorlijk koud aan. Het eekhoorntje was zo’n 3 weken oud en kan zich op deze leeftijd nog niet zelfstandig redden. Daarom is het beestje meegegaan in de dierenambulance naar Stichting Dierenopvang Karuna, een opvang gespecialiseerd in eekhoorns. Na een controle mocht het jong de couveuse in om op te warmen.
Bij Stichting Dierenopvang Karuna zal het eekhoorntje alle zorg krijgen die het nodig heeft en als zij er klaar voor is (het bleek een meisje te zijn), wordt ze weer uitgezet.
In het wild blijven eekhoorns zo’n 10 weken bij hun moeder, waarna ze vrij snel zelfstandig worden. Op de leeftijd van 3 maanden moeten ze hun eigen gebied gaan zoeken. Het leven van de eekhoorn zit vol gevaren. Slechts één op de vier eekhoorns haalt zijn eerste verjaardag en maar één procent kan vijf jaar behalen.
Tref je een jonge eekhoorn aan, raak het dan als het kan niet aan. Ligt de eekhoorn op een gevaarlijke plek, is hij gewond of uit het nest gevallen? Bel dan de dierenambulance, zodat we samen kunnen kijken wat te doen.