Volg de ambu

Aangereden fazant

Stichting Dierenambulance Hof van Twente kreeg maandag 31 januari een telefoontje van een dame die naar eigen zeggen een fazant had aangereden. Via de telefoon deelde ze het detail dat de fazant tientallen meters in de grill had meegelift. De vrijwilliger van de dierenambulance was snel ter plaatse op de Plasdijk in Markelo en trof in de stromende regen moeder en kind aan. Bij de laatste biggelden de tranen over de wangen. Even verderop stond een andere moeder met haar twee kinderen in de regen.

“Hij zit daar in de tuin”, riepen de kinderen door elkaar. Maar wel de tuin behorend bij een huis, dus toch maar even aangebeld of ze door de tuin mochten lopen. Voor kinderen kan zo’n gebeurtenis een behoorlijke impact hebben. Kinderen zijn per definitie gevoelig voor het leed van dieren dus daar dien je als vrijwilliger rekening mee te houden. Immers, je leeft voor hoe je met dieren kunt omgaan.
De vrijwilliger heeft de kinderen bij elkaar geroepen en voorgesteld om de fazantenhen met zijn allen te vangen. Dus de taken verdeeld: de één droeg de reisbench en de anderen waren gewapend met een handdoek. De fazant had zich helaas in paniek in de klimop vast geworsteld. Eerst maar even een handdoek er overheen om het beestje wat rustiger te maken. Na veel gepeuter heeft de vrijwilliger de fazant losgekregen en voorzichtig in de reisbench gezet.
De kinderen keken trots, omdat ze het gevoel hadden dat zij een rol hadden in het proces, en terecht! De vrijwilliger heeft vervolgens een rondleiding door de bus gegeven, want dat hadden ze natuurlijk nog nooit gezien. Met open monden luisterden ze naar waar alles voor dient.

Vervolgens is de vrijwilliger met de fazant naar de vogelopvang gereden. Daar kon het beestje een nachtje tot rust komen. De volgende dag belde de vrijwilliger nog even met de vogelopvang; de fazant had de klap goed doorstaan en is later teruggezet in de buurt van waar hij gevonden is. Ook is er nog even naar de melder gebeld om te zeggen dat de fazant het goed maakte. Een gejuich van de dochter op de achtergrond sprak boekdelen.
En zo was de cirkel rond: de fazant blij, de vrijwilliger blij en ook degenen die de melding hebben gedaan blij!

Foto: © André Dümmer