Volg de ambu

Gedumpte cavia’s

Stel: je hebt thuis twee cavia’s in een kooitje en je kijkt er steeds minder naar om. Plots blijkt dat je er ook nog eens drie jongen bij hebt zitten. Je zit met je handen in de haren. Wat doe je?
Waarschijnlijk kun je veel antwoorden bedenken die allemaal diervriendelijk zijn, zoals de dieren apart zetten om nieuwe bevruchting te voorkomen en ze vervolgens verkopen. Of de ouders laten neutraliseren en de kleintjes verkopen zodra ze er klaar voor zijn. Overhandigen aan een bekende die interesse heeft kan ook. Een andere optie is om ze naar het asiel te brengen of een opvang speciaal voor knaagdieren. Kom je er echt niet zelf uit, kun je altijd nog rondbellen en advies vragen bij instanties die misschien wel antwoorden hebben. Genoeg om uit te kiezen zou je denken.

Helaas heeft niet iedereen het beste voor met zijn/haar hopelijk ooit geliefde huisdieren en kan niet iedereen bovenstaande opties bedenken, blijkbaar. Zo kregen de dienstdoende vrijwilligers 26 januari een telefoontje van een bezorgde mevrouw die een moedercavia met drie jongen op de Kattenberg te Markelo vond. Moeder en jongen zaten wat onder de takken verstopt en het hooi lag er nog bovenop. Duidelijk een gevalletje van bak omkiepen en wegwezen. De meldster wandelde met haar hond en kon daardoor de cavia’s nog niet veiligstellen. Ondanks dat ze uitgebreid omschreven heeft waar de cavia’s te vinden waren, moest de meldster toch nog even gebeld worden waarna ze langs is gekomen om de cavia’s aan te wijzen.
Het vangen was lastig, want er zaten veel bramen waardoor de vrijwilligers de nodige schrammen opliepen van de doorns. Met hulp van voorbijganger Sander Schuurman lukte het om ze allemaal te pakken te krijgen. Het was duidelijk dat de cavia’s hier nog niet lang zaten. Het op tijd vinden heeft het verschil tussen leven en dood gemaakt voor de dieren, want cavia’s (over)leven in Nederland niet in het wild. Wilde cavia’s zijn enkel te vinden in Zuid-Amerika.

De cavia’s zitten nu in de opvang waar ze flink eten en genieten van hun verse groenten, fruit en brokjes. Ze zijn schuchter en duiken weg zodra je binnenkomt, maar dat kun je ze natuurlijk niet kwalijk nemen. Het raakt ons enorm dat mensen op deze manier met hun dieren kunnen omgaan en we vinden het een afgrijselijk. Gelukkig zijn deze dieren gered en gaan ze na hun verblijftijd in de opvang naar een huisje waar mensen wél hun verantwoordelijkheid nemen.
Wij roepen op om je goed in te lezen en vooral goed na te denken voor de aanschaf van een dier. Niet elk mens is geschikt om een dier te houden en ook niet ieder dier of ras is geschikt voor elk mens. Voorkom dierenleed door zelf verantwoordelijkheid te nemen, voor de aanschaf dus al. Vraag je altijd af of jij een dier écht kunt bieden wat het nodig heeft; van bewegingsruimte tot liefde, van medische zorg tot het juiste dierverblijf en van onderhoud tot tijd. Onthoud ook goed dat een kind geen/nauwelijks verantwoordelijk mag en kan dragen over een dier en schaf dus geen dier aan met het idee dat jij als volwassene niets hoeft te doen.