Tips en advies

Hitteplan voor huisdieren

Zodra buiten de temperatuur stijgt, is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan je huisdieren. Zij kunnen namelijk niet goed tegen warmte. Oververhitting kan gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn.

Hoe merk je dat een dier het te warm heeft?
De slijmvliezen zijn rood, het dier voelt heet aan, ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos. Honden kunnen gaan braken. Vogels zitten vaak met hun veren gespreid en hun snavel open.

Hoe herken je een hitteshock bij huisdieren?
Is de oververhitting ernstig, dan kan je dier een hitteshock krijgen. Dit herken je aan een snelle hartslag en ademhaling en niet of nauwelijks reageren op prikkels. In dat geval moet je direct de dierenarts bellen en beginnen met koelen!

Hoe koel je je huisdier af?
Breng je dier naar een koele plek en zorg voor vers drinkwater. Honden, katten, konijnen, cavia’s en hamsters kun je nat maken bij de kop, oren, hals en poten. Gebruik geen ijskoud water, daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om de lichaamswarmte kwijt te raken.
Zorg dat er voor welk dier dan ook altijd voldoende drinkwater aanwezig is. Honden en katten zoeken over het algemeen wel een eigen koele plek op. Zorg dat er altijd ergens een schaduwplek is! Zet hokken van dieren in de schaduw of binnen op een koele plek. Je kunt over een buitenhok een nat, wit laken heen leggen, zodat het koeler blijft. Ook kun je plastic flessen vullen met water en in de diepvries doen, zodat het bevriest. Doe er vervolgens een theedoek omheen en leg dit als koelelement bij je dier in het hok, zodat ze er tegenaan kunnen kruipen om af te koelen.
De vacht van je huisdier heeft in de winter de functie het dier warm te houden, maar in de zomer zorgt het voor verkoeling en beschermt het tegen verbranden in de zon. Lees je in vooraleer je je dier een trimbeurt geeft, want dit is niet voor ieder diersoort of ras raadzaam.

Hitteplan voor honden

Honden zweten uit hun voetzolen en tong. Op andere wijze kunnen ze de warmte niet kwijt. Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 42°C bereikt, wordt het bloed stroperig en kan het niet goed meer worden rondgepompt. De hersenen kunnen het slechtst tegen te hoge temperaturen en raken het snelst beschadigd. Ze kunnen in shock raken. Start meteen met koelen zoals hierboven genoemd is en ga zo snel mogelijk naar de dierenarts! Geen vervoer? Bel ons dan voor een taxirit. Telefoonnummer: 06-30704810. Op bovenstaande afbeelding ziet u tips met dit warme weer. Vooral oude, jonge, (te) zware honden lopen grotere risico’s. Hetzelfde geldt voor honden met een verminderde gezondheid of platte neuzen.

Fietsen is absoluut uit den boze met dit warme weer! Aangezien de lichaamstemperatuur erg snel stijgt en honden de warmte nagenoeg niet kwijt kunnen als ze ook al met hun poten op de hete grond lopen, raken ze erg snel oververhit. Dit kan al snel leiden tot een hitteshock of zelfs de dood. Wij raden u aan te wandelen met de hond als het nog niet erg warm is; ’s ochtends op tijd of ’s avonds na het warmste moment van de dag. Laat uw hond overdag enkel zijn/haar behoefte doen en wandel zoveel mogelijk over het gras.

Nog altijd gebeurt het veel te vaak dat honden in de auto overlijden aan oververhitting. Een auto is met hogere temperaturen net een oven. In de afbeelding ziet u hoe snel de warmte in de auto oploopt. Een raampje op een kier laten staan is niet voldoende. Zorg dat u uw hond niet in een stilstaande auto laat zitten, daar dit kan leiden tot de dood. Ziet u een hond in een auto zitten en is het warm, neem dan direct contact op met de politie en bespreek de situatie. Zij zullen u eventueel toestemming geven een raam in te tikken en de hond te bevrijden. Start vervolgens direct met koelen zoals hierboven omschreven.

Hitteplan voor katten

Katten kunnen op geen enkele manier hun warmte kwijt, omdat ze niet kunnen zweten. Zelf zoeken ze gelukkig altijd wel de meest koele plekken op, maar er zijn een aantal dingen waarmee u zelf rekening kunt houden. Zo is het nodig dat katten altijd vers drinkwater ter beschikking hebben, liefst niet te koud. Zorg ervoor dat ze ergens een schaduwplek hebben en/of dat ze lekker naar binnen kunnen. Katten kunnen net als wij ook verbranden. Dit is vooral het geval op plekken waar minder haar zit, zoals de neus en de oren. Soms is het nodig de kat met speciale zonnebrandcrème in te smeren. Vooral jonge, oude en (te) zware katten lopen risico op een hitteshock. Ook katten met een verminderde gezondheid of plattere neus lopen hoger risico. Wellicht vindt uw kat het lekker om op een natte handdoek te gaan liggen ter verkoeling.

Hitteplan voor konijnen, cavia’s en hamsters

Konijnen, cavia’s en hamsters kunnen ook hun eigen warmte niet kwijt. Voor konijnen geldt dat ze hun lichaamstemperatuur kunnen reguleren als de omgevingstemperatuur onder de 28 graden Celsius blijft. Het is voor hen (en andere knaagdieren) dan ook van groot belang dat het hok in de schaduw staat. Eventueel kun je er een nat, wit laken overheen leggen, zodat het koeler blijft. Als het mogelijk is, zou het zelfs aan te raden zijn om het diertje binnen in een hok te zetten op een plek waar het koel is uiteraard. Zorg er altijd voor dat ze voldoende water hebben. Eventueel kan er een koelelement met een doek er omheen in het hok gelegd worden waar het dier al naar gelang tegenaan kan gaan liggen. Dit kun je zelf maken met een fles water in de diepvries. Even afkoelen in het water kan ook, maar enkel de pootjes en buik, geheel laten zwemmen wordt afgeraden.

Ziet u dieren in een weiland die geen water of schaduwplek hebben? Neem dan contact op met de eigenaar of dierenpolitie (telefoonnummer: 144). Ook zij dienen namelijk goed verzorgd te worden met het warme weer. En vergeet uiteraard onze tamme en wilde vogels niet, want ook zij hebben vers water nodig om te drinken en te badderen.