Kinderrubriek

Wie zijn wij?

Wij zijn de Dierenambulance die rijdt in de gemeente Hof van Twente. Wij doen dit werk vrijwillig, dit betekent dat we hiermee geen geld verdienen. Graag willen we dat dieren goed verzorgd worden en wij houden zoveel van dieren, dat we hieraan meehelpen. Elk dier heeft recht op zorg!

Wat is een stichting precies?

Een stichting is niet gericht op het verdienen van geld. Een stichting heeft natuurlijk wel geld nodig om de kosten van de dierenarts, benches of brandstof te betalen. Om dit te kunnen doen, vragen we mensen ons te steunen door geld te doneren of sponsor te worden.

Wat doen wij?

Iedere dag is anders, omdat we natuurlijk vaak met verschillende dieren te maken hebben en deze dieren zijn er allemaal anders aan toe. Als vrijwilliger kom je in allerlei verschillende situaties terecht en zorg je dat het dier zo snel en stressvrij mogelijk de juiste hulp kan krijgen en/of naar huis kan. Hier is een lijstje van wat wij onder andere doen:

– Bijhouden van vermiste en gevonden huisdieren die door baasjes worden opgegeven

– Gewonde en zieke dieren naar een opvang of dierenarts brengen

– Dier en baas samen brengen

– Taxiritten van en naar onder andere de dierenarts

– Schoolbezoeken, spreekbeurten en evenementen bijwonen

– Assisteren van (dieren)politie, brandweer en boswachter

– Chipcontrole uitvoeren bij (overleden) gevonden dieren

– Crematievervoer

– (Telefonisch) advies geven

Als het je leuk lijkt om een spreekbeurt te houden over de dierenambulance, kun je ons bellen en zullen wij aanwezig zijn bij jouw school, zodat iedereen uit je klas de dierenambulance kan bekijken. Ook kunnen we als je belt natuurlijk je vragen beantwoorden, zodat je dit in je spreekbeurt kunt verwerken.

Wat kun jij doen?

Er zijn allerlei dingen die jij kunt doen om te helpen! Zie je een dier in nood? Bel ons dan! Weet je het niet zeker? Zoek dan eerst even op google of je iets kunt vinden over wat je zelf zou kunnen doen of vraag een volwassene.

Op dit moment is het belangrijk om de egel te helpen, omdat de egel uit zijn winterslaap komt. Egels komen overal te voorschijn, omdat ze op zoek zijn naar eten. Ze hebben honger en zijn erg afgevallen in de winter. Als ze niet snel eten vinden, zullen ze overlijden. In de natuur eten egels graag kevers, regenwormen, spinnen, slakken, duizendpoten en spinnen. Soms ook een beetje vruchten of paddenstoelen.
In woonwijken vinden egels niet voldoende voer te kunnen overleven en het is dus erg belangrijk om ze te voeren en water te geven (géén melk!).

Hieronder zijn enkele weetjes over de egel:

• Volwassen egels hebben 8000 stekels in de vacht zitten. Een baby-egel heeft er slechts 100 en in de eerste 10 dagen groeien er al 300 stekels bij.

• Egels kunnen NIET tegen de lactose in melk. Hiervan krijgen ze darmklachten en diarree, waardoor ze kunnen sterven door uitdroging.

• Egels eten graag kattenbrokjes of vlees voor katten.

• Egels behoren tot de oudste nog levende zoogdieren op aarde (65 miljoen jaar).

• Een vrouwtjesegel is 35 dagen zwanger en brengt 4 tot 5 jongen ter wereld.

• Een egel slaapt 18 uur per dag en is hoofdzakelijk tussen 18.00 uur en 20.30 uur actief.

• Een egel weegt gemiddeld 1 kilogram.

• 6 maanden lang kunnen egels zonder voer overleven (in de winterslaap).

• Egels verliezen 30% van hun gewicht tijdens de winterslaap. Als ze wakker worden, gaan ze dan ook direct op zoek naar voedsel.

• Egels zijn de enige zoogdieren die zich kunnen oprollen. Dit doen ze wanneer er gevaar dreigt.

• De staart van een egel is 2 tot 4 centimeter lang.

• Egels kunnen best hard lopen, namelijk zo’n 7.2 kilometer per uur!

• Baby-egels worden doof en blind geboren.