Volg de ambu

Torenvalk te Bentelo

Wanneer een dier al langere tijd rondom je huis leeft, behoort het toch een beetje tot je inboedel en beschouw je het als ‘jouw dier’. De torenvalk waarvoor de melder in Bentelo belde, leefde al geruime tijd op zijn erf. Nu zat de torenvalk echter zielig op de grond en kon hij zo gepakt worden waarna de bezorgde melder ons belde en wij uitreden om te helpen.

Eenmaal aangekomen werden we enthousiast door 3 honden begroet op het erf waarna we door konden lopen naar een schuur die achter de woning staat. Daar liet de partner van de melder de torenvalk, die tijdelijk in een kooitje gedaan was, zien. Hij vertelde dat hij had gevoeld dat de torenvalk erg mager is en liet dit zien in de nek, waar tevens de luisvliegen/vederluis goed zichtbaar was. Geen goed teken helaas. Vanwege de heersende vogelgriep hebben wij de torenvalk niet aangeraakt en heeft de melder hem in een doosje gedaan waarna wij hem konden vervoeren. De melder vroeg nog wel of de torenvalk weer op dezelfde plek wordt uitgezet en wij konden hem ervan verzekeren dat dat wel de werkwijze is die Roofvogelopvang Barchem, waar de torenvalk naar toe zou gaan, hanteert. Dit stelde de melder gerust.

Na overleg met Roofvogelopvang Barchem en het afwegen van eventuele risico’s, mochten we de roofvogel naar Barchem vervoeren. De doos is ongeopend gebleven en daar in de kast gezet waar Joke en Alfons Holtslag de torenvalk uit hebben gehaald toen ze de tijd voor hem hadden. De torenvalk is uitgebreid bekeken en onderzocht en hij bleek zijn hele kop ontstoken te hebben en vermagerd te zijn tot op het bot. De oorzaak van de ontstoken kop zal nooit bekend worden en kan van alles zijn: aangevallen door een andere vogel, ergens tegenaan gevlogen, gepakt door een ander roofdier, et cetera.

Twee dagen na de opname in de Roofvogelopvang geeft Joke aan dat de torenvalk er helaas erg slecht aan toe is. Het maagdarmstelsel zal te lang stil hebben gelegen waardoor het voer dat ze hem geven niet tot nauwelijks verteerd wordt. Het lukt dus helaas niet om de torenvalk weer op krachten te krijgen waardoor hij zou kunnen herstellen. Het is hopen op een wonder, want Joke ziet het somber in en verwacht dat hij niet lang meer te leven heeft, ondanks dat ze uiteraard hun uiterste best doen.