Volg de ambu

Verbrande egel

Bij de dierenambulance is het nodig dat je als vrijwilliger je eigen gevoel kunt parkeren om een dier in nood te kunnen helpen. Soms zie je namelijk nare, vieze of verdrietige dingen die in eerste instantie oproepen om wat afstand te bewaren. Dit geldt vaak ook voor mensen die in de zorg werken en iedereen zal weten dat dit als automatisch gebeurt; er gaat een knop om.

Toch zijn er van die ritten waarbij die zogenaamde knop niet helemaal naar behoren lijkt te werken. Zo werd de dienstdoende vrijwilliger op vrijdag 25 maart gebeld door een mevrouw die aan de wandel was op De Meene in Goor waar ze op de Waterhoeksweg een verbrande, nog levende egel zag liggen. Er had een brandje gewoed in het bosschage naast het wandelpad en helaas is de egel daar niet snel genoeg uit ontsnapt. Hoewel de egel zichzelf uit het verbrande stuk heeft weten te slepen, was de toestand van de egel dermate slecht dat er verder geen vlucht- of verstopmogelijkheid meer was.

De vrijwilliger van de dierenambulance was snel ter plekke en vond de deels verbrande egel die hulpeloos met de poten spartelde waarop hij blijkbaar geen gewicht meer kon zetten. De brandlucht aan de egel was enorm en de stekels waren allemaal aan elkaar gesmolten op het verbrande deel. Het zien van het lijden van de egel stemde de vrijwilliger verdrietig, want wat een pijn moeten brandwonden doen. De egel deed nog wel een poging zichzelf op te rollen toen de vrijwilliger hem oppakte, maar dat lukte niet goed door het gesmolten deel. Toch was de vrijwilliger blij te zien dat de egel dat nog probeerde, want de levenslust was er dus nog niet uit.

Gauw werd onze vaste dierenarts gebeld en de egel daar naartoe gebracht. Evelyne Bekke, dierenarts bij Dier Medisch Centrum Hof van Twente, heeft de samengesmolten stekels van de egel op het verbande deel zo ver mogelijk afgeschoren, maar helaas lukte het daarmee nog niet om op de huid te kijken, want het laatste stukje stekels was ook samengesmolten. De rest van de huid zag er gelukkig goed uit. De egel krijgt pijnmedicatie en is door de dierenarts meegenomen naar huis waar hij de nodige zorg zal krijgen en rustig mag bijkomen van de nare ervaring en verwonding. Hopelijk herstelt deze sterke, levenslustige egel goed en snel.

Geschoren stekels

Ondanks het feit dat deze rit zwaar was, is dit toch waar we het voor doen: het dier is uit de noodsituatie gehaald en wordt goed verzorgd. Wil je nou ook je steentje bijdragen voor dieren die menselijke hulp nodig hebben? Meld je dan aan als vrijwilliger via info@dierenambulance-hofvantwente.nl, want we zijn dan wel bemand, maar zitten nog erg krap. We zoeken voor onder andere de zaterdag nog een vrijwilliger met een gouden dierenhart. Twijfel je? Spreek dit dan uit naar ons en laten we samen kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen, zo zijn bijvoorbeeld bijrijders ook meer dan welkom!