Volg de ambu

Pako de ara

Vanaf het moment dat de geel-blauwe ara rondvloog in Goor, hebben de vrijwilligers van de dierenambulance te maken gehad met heel veel telefoontjes die betrekking hadden op de losvliegende ara in het centrum van Goor. Aangezien we als team van de dierenambulance hier ook nog nooit mee te maken hebben gehad, was dit voor ons ook een nieuwe ervaring. Maar om nu een ara uit de boom te halen die 15 meter hoog zit, is voor de medewerkers van de dierenambulance ook niet weggelegd en daar hebben we ook de middelen ook niet voor. We kregen op een gegeven moment zoveel meldingen via de telefoon over de losvliegende ara, dat we als Dierenambulance hebben besloten om contact te gaan zoeken met de eigenaar van deze prachtige vogel.

Aangezien het in deze tijd van het jaar een stuk rustiger is met de meldingen zijn twee van onze vrijwilligers, na een half jaar redelijk intensief telefonisch contact met de eigenaar van de ara en heel veel telefonische meldingen verder, afgelopen week op bezoek gegaan en hebben kennis gemaakt met eigenaar Jordy en zijn ara. Ook wij als vrijwilligers waren erg nieuwsgierig geworden wie er nu bij die mooie losvliegende vogel hoort. Het bleek te gaan om ara Pako. We hebben een hele tijd gesproken over het vrij vliegen van Pako en ook over vogels in het algemeen.

Freeflight Twente: Pako

Freeflight is overgekomen vanuit Amerika en betekent in het Nederlands ‘vrij vliegen’. Pako is een blauw-gele ara van bijna 2 jaar oud en is getraind om los te vliegen. Jordy heeft hier heel veel tijd in gestoken en met een bijzonder resultaat, zoals de 2 vrijwilligers van de Dierenambulance zelf hebben mogen aanschouwen.
Hieronder een aantal regels:
1. Roep hem niet – hij komt niet. Komt hij wel, dan kan Jordy hem niet meer laten vliegen. Daarnaast zal hij zeker bijten en geloof ons: dit kost vingers. En dan is het vliegplezier voor Pako afgelopen.
2. Voer hem niet – de kans dat hij ziek wordt is groot aangezien het behoorlijk wat kennis vergt over wat hij wel en niet mag eten.
3. Raak hem niet aan – vogels hebben andere ideeën bij een simpele aai als wij mensen dat hebben.
4. Vang hem absoluut niet! – vangen zal voor 100% zeker het vertrouwen beschadigen dat hij heeft en dit kost Jordy weken trainen om dat dan weer te herstellen.

Na een gesprek en heel veel vragen te hebben afgevuurd op Jordy, die overal een antwoord op heeft met duidelijke uitleg en weet waar hij mee bezig is, zijn we naar buiten gegaan en hebben kennis gemaakt met Pako. Wat een prachtige vogel is het! Je kunt goed zien dat Jordy en Pako goed op elkaar ingespeeld zijn. Wat een team, zo bijzonder om te zien hoe Pako reageert op Jordy. De vogel hoort precies wat Jordy zegt en reageert daarop en kan dan ook wel eens commentaar teruggeven, zoals we hebben kunnen horen.
We zijn zeker 2 uur bij Jordy geweest en hebben besloten om in het voorjaar een bijeenkomst te organiseren voor alle vrijwilligers van de dierenambulance waarbij Jordy ons van alles gaat vertellen over freeflight, ara Pako en vogels in het algemeen. We kunnen nog heel veel van elkaar leren.

Facebookpagina Freeflight Twente
Instagram Freeflight Twente