Tips en advies

Egels

In de herfst scharrelen er veel egels rond op zoek naar voer. Ze krijgen jongen en beginnen dan met het volproppen voor de wintertijd. Een egel dient namelijk zo’n 500 gram te wegen om de winterslaap te kunnen overleven, omdat ze zo’n 30% lichaamsgewicht verliezen in de winterslaap. Jonge egels lopen overdag ook nog wel eens rond te dwalen, soms om te spelen, maar veelal om extra eten te vinden om op gewicht te kunnen komen. Dit is een zeer natuurlijk verschijnsel en hier dienen wij mensen vooral niet tussen te komen. Het is ook erg belangrijk om niet met de blote handen aan jonge egels te zitten vanwege onze geur. Dit kan er namelijk voor zorgen dat moeder het kind verstoot of in veel gevallen doodt.

Help de egel
De egel heeft het zwaar in Nederland, maar u kunt helpen. Oudere egels slapen al een tijdje, als het goed is, en de jongere egels scharrelen nog even rond om voldoende te kunnen eten. Voer egels kattenbrokken, egelvoer of natvoer voor katten om ze een grotere overlevingskans te geven en sneller op gewicht te laten zijn. Geef ze eventueel wat water wanneer dit niet te vinden is, maar absoluut geen melk. Dit veroorzaakt namelijk diarree waardoor de egels sterven door uitdroging.

Slapende egels liggen opgerold op een voor hen veilige plek. Een egel in winterslaap heeft een hartslag van slechts een paar slagen per minuut. De lichaamstemperatuur daalt naar 2 tot 5 graden en de stofwisseling stopt vrijwel helemaal. Op het oog lijken ze dood te zijn, maar begraaf zo’n diertje dus niet zomaar en gooi ze ook niet in de container! Zet liever wat voer en water voor ze neer voor als ze wakker worden, want het is een misvatting dat de egel aan een stuk door slaapt. De winterslaap wordt regelmatig kort onderbroken en dan is het vinden van voedsel van levensbelang.

Egelweetjes:
• Volwassen egels hebben 8000 stekels in de vacht zitten. Een baby-egel heeft er slechts 100 en in de eerste 10 dagen groeien er al 300 stekels bij.
• Egels, net als alle andere diersoorten, kunnen niet tegen de lactose in melk. Hiervan krijgen ze darmklachten en diarree, waardoor ze kunnen sterven aan uitdroging.
• Egels eten graag kattenbrokjes of vlees voor katten.
• Egels behoren tot de oudste nog levende zoogdieren op aarde (65 miljoen jaar).
• Een vrouwtjesegel is 35 dagen zwanger en brengt 4 tot 5 jongen ter wereld.
• Een egel slaapt 18 uur per dag en is hoofdzakelijk tussen 18.00 uur en 20.30 uur actief.
• Een egel weegt gemiddeld 1 kilogram.
• 6 maanden lang kunnen egels zonder voer overleven (in de winterslaap, mits ze voldoende op gewicht zijn wanneer ze gaan slapen).
• Egels verliezen 30% van hun gewicht tijdens de winterslaap. Als ze wakker worden, gaan ze dan ook direct op zoek naar voedsel.
• Egels zijn de enige zoogdieren die zich kunnen oprollen. Dit doen ze wanneer er gevaar dreigt.
• De staart van een egel is 2 tot 4 centimeter lang.
• Egels kunnen best hard lopen, namelijk zo’n 7.2 kilometer per uur!
• Baby-egels worden doof en blind geboren.