Tips en advies

Aanschaf konijn

Mag ik ook een lief klein konijn’ en ‘ik zal er heel goed voor zorgen!’

In menig gezin is deze vraag gesteld en met een beetje geluk is er een konijn gekomen. Dat woont vaak achter in de tuin in een hokje en soms wel met een rennetje eraan. Helaas na een korte tijd gaat het konijn toch vervelen, omdat het niet aaibaar blijkt te zijn, teveel ‘sloopt’ en teveel werk kost. Men probeert er dan vanaf te komen door het te verhandelen (al dan niet via de weggeefhoek) of vrij te laten waar het uiteindelijk een prooidier wordt. Dit gaat natuurlijk niet altijd op, want er zijn ook konijnen die het thuis heel goed hebben.

In de zomer worden er regelmatig gedumpte tamme konijnen door de dierenambulance opgehaald en naar een opvang gebracht, zoals de beide konijnen op de foto. In de opvang worden de konijnen nagekeken, gevaccineerd en gecastreerd. Hopelijk wordt er dan een nieuw baasje gevonden.

Wat u moet weten voor u konijnen aanschaft
Een konijn is met 12 weken klein en groeien door tot ze ongeveer 8 maand oud zijn en kan gemiddeld 10 jaar oud worden. Een konijn is een sociaal dier dat beslist gezelschap nodig heeft, het liefst van een soortgenoot. Konijnen zijn van nature levendige en nieuwsgierige dieren met een grote onderzoekingsdrang.

Het is altijd zinvol om één of meerdere konijnen te adopteren via een opvang. Allereerst bied je deze konijnen een tweede kans en steun je met het aankoopbedrag deze vrijwillige opvangen. Een opvang kan je ook veel vertellen over het gedrag van het konijn en eventuele problemen waarmee rekening moet worden gehouden. Bovendien zijn de rammen gecastreerd, wat problemen van een onverwacht nestje kan voorkomen. Een ander belangrijk voordeel is dat je bij een opvang je konijn zelf een maatje kan laten kiezen. Zo weet je altijd zeker dat het klikt!

Voeding
De belangrijkste voedingsbron is hooi. Dit dient altijd aanwezig te zijn. Daarnaast heeft een konijn water nodig, bij voorkeur uit een bakje. Aanvullend kun je konijnen brokjes voeren. Het beste is dan enkelvoudig voer en niet gemengd. Een volwassen konijn heeft maximaal 20 gram voer per kilo lichaamsgewicht nodig. Naast hooi moet een konijn ook groenvoer eten zoals gras, andijvie, witlof, boerenkool, wortel en broccoli.

Huisvesting
Konijnen kunnen binnen of buiten wonen. Ze kunnen prima tegen de kou, maar minder goed tegen de warmte. Zorg er daarom voor dat een buitenhok altijd in de schaduw staat. Let wel op als je je konijn van binnen naar buiten verplaatst. Doe dit alleen in de lente/zomer. Konijnen die altijd binnen gehuisvest zijn, hebben namelijk geen wintervacht ontwikkeld en zullen het dus te koud hebben buiten in de winter.

Konijnen hebben een groot hok of grote kooi nodig. Een groot deel van de konijnen die in Nederland gehouden worden, leven in een veel te klein onderkomen. De hokken die in dierenwinkels worden verkocht, bieden veelal veel te weinig ruimte. Vaak zijn deze hokken prima te gebruiken in combinatie met een ren eraan, maar in de praktijk gebeurt dit vaak niet. Ze moeten rechtop op hun achterpoten kunnen staan en door het hok kunnen huppelen. Zorg voor minimaal 3 vierkante meter aan oppervlakte op 1 verdieping. Konijnen moeten kunnen rennen en springen.

Geeft ze afleiding en dingen om mee te spelen. Er is allerlei speelgoed te koop maar je kunt ook zelf speelgoed voor je konijn maken. Denk aan wilgentakken, houtblokken, hooirollen, kartonnen dozen, balletjes etc. Ook vindt een konijn het erg leuk om ergens bovenop te zitten. Stapel (houten) blokken op elkaar of knutsel een simpel huisje in elkaar. Zorg ook voor schuilmogelijkheden, zodat je konijn zich terug kan trekken bij gevaar.

Verzorging
Let op gedragsverandering bij een konijn, zoals wanneer je konijn stiller en suffiger is dan anders of wanneer je konijn niet meer eet, is er wat aan de hand. Wacht niet te lang om met een ziek konijn naar een dierenarts te gaan. Het is belangrijk om jaarlijks je konijn te laten vaccineren door een dierenarts. Er zijn bepaalde virussen die heersen onder wilde konijnen. Deze virussen kunnen ook bij jouw konijn terechtkomen en dan is je konijn helaas niet meer te redden. Vaccineer daarom je konijn elk jaar.