Tips en advies

Chippen en registreren

Veel katten lijken op elkaar. Met een summiere omschrijving als ‘hij is zwart’, ‘hij is cypers’ en ‘hij is rood/wit’, komen wij er niet. Zelfs aan de hand van opgestuurde foto’s zijn de verschillen bijna nihil, zoals u kunt zien.

Zoek de verschillen
Ziet u de verschillen? Wij ook niet.

Jaarlijks krijgen wij tientallen meldingen van vermiste en gevonden cyperse, zwarte, rood/witte, zwart/witte katten die niet gechipt en geregistreerd zijn. Wij houden dit netjes bij in onze administratie wanneer u uw kat bij ons aanmeldt als vermist of wanneer u een kat gevonden hebt, maar helaas is het bijna onmogelijk om ze thuis te brengen naar het ongeruste baasje. Het specifieke kenmerk ‘hij komt als je hem roept’ of ‘ze mauwt zo lief’ gaat niet meer op bij een overleden kat of wanneer een kat gestrest is. Ook ‘hij komt nooit buiten’, horen wij maar al te vaak.

We doen ons uiterste best om een kat en de eigenaar te herenigen door middel van het vergelijken van foto’s en het nakijken van onze administratie om vervolgens contact te leggen met potentiële eigenaren. Het blijft echter een feit dat veel katten in het asiel belanden of na overlijden door ons worden afgevoerd (uiteraard laten wij gezonde, volwassen katten lopen tenzij er gevaar voor het dier is). Eigenaren blijven hierdoor in onzekerheid.

Voor honden is er reeds een plicht om te chippen, maar zelfs daar komen we nog regelmatig gevonden honden tegen die niet gechipt zijn en/of niet geregistreerd staan. Het meenemen van de hond levert het dier veel stress op wat makkelijk te voorkomen is door het chippen en registreren.

Nogmaals: chip en registreer je dier!
Chippen laten bij de dierenarts en registreren thuis achter de computer met je liefste huisdier veilig op schoot, zoals ieder baasje dat het liefst heeft.
Een kleine moeite en het bespaart veel dieren- en mensenleed.

In deze video leggen wij u uit wat een chip is en wat het belang is van een chip met juiste registratie.