Tips en advies

Help vogels de winter door

Ons mooie zomerweer is ten einde; de bladeren beginnen inmiddels te verkleuren en de temperaturen worden kouder. Het zal niet lang duren voordat de winter zijn intrede doet, maar ook tijdens de herfst kunnen dieren het moeilijk hebben. Lees hier wat u kunt doen om de dieren om ons heen en ook uw eigen huisdier een helpende hand te bieden.

Vogels voeren

Vogels voeren in de winter

De late herfst en de winter is bij uitstek de periode om vogels in uw tuin de voeren. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten voer te koop bij speciaalzaken, denk aan vetbollen en, zoals op de foto, zaden.

Voer alleen zaden en pindakaas die geschikt zijn voor vogels, pindakaas die bij u in de kast staat bevat teveel zout. Ook water geven is van belang als alles dicht is gevroren, maar leg over de drinkbak wel een stukje (kippen)gaas, zodat de vogels geen bad kunnen nemen.

Vetbollen maken

Je kunt zelf vetbollen maken, maar doe het dan met ongezouten frituurvet op plantaardige basis; zout is slecht voor de vogels. Op Youtube staan verschillende filmpjes van hoe je ze kunt maken. Kijk eens een keer, het is ook ontzettend leuk om dit te maken met kinderen.

Pinda’s rijgen

Maak van ongezouten (dop)pinda’s een slinger, deze kun je met een naald en wat draad aan elkaar rijgen. Hang de slinger van pinda’s in de boom of struik, maar wel zo dat buurtpoezen of uw eigen kat er niet bij kunnen.

Appel

De meeste tuinvogels lusten graag appels, vooral merels vinden dit lekker. Leg kleine stukjes appel op een voerplank, maar niet te veel, want vogels moeten het in 1 dag opgegeten hebben in verband met ziektekiemen.