Tips en advies

Hormonale katten; chippen, registreren & neutraliseren

De hormonen van onze geliefde katten gieren door hun lijven: de eerste nestjes kittens worden weer binnengebracht bij de opvangcentra. Veel katten gaan op pad, op zoek naar een kater of poes om te dekken. Dit zien we bij de dierenambulance terug in het feit dat het aantal langdurige vermissingen groeit en ook het aantal overleden gevonden katten. En wat is dat ingewikkeld, want er worden zoveel katten gevonden en vermist die ontzettend veel op elkaar lijken. ‘Hij mauwt zo lief’ of ‘ze komt op je af als je haar naam roept’ gaan niet meer op wanneer een dier gestrest of overleden is. Daarnaast is het erg onprettig om via sociale media op zoek te gaan naar eigenaren van overleden dieren, want niemand zou zo geconfronteerd mogen worden met het overlijden van zijn/haar maatje. Toch is dat de weg die we vaak moeten bewandelen om maar iemand te bereiken (geldt ook voor levende katten uiteraard). Jammer, vinden wij, want het kan zo eenvoudig anders gedaan worden.

Zoek de verschillen
Ziet u de verschillen? Wij ook niet.

Uiteindelijk wil iedereen hetzelfde: zijn of haar kat veilig thuis op schoot. Er is natuurlijk nooit garantie dat het altijd goed gaat, want als je je kat buiten laat lopen weet je ook dat daar risico’s aan vast zitten. Om toch de kansen zo groot mogelijk te maken dat je kat thuis blijft komen of dat wij baas en dier kunnen herenigen, kun je in ieder geval twee dingen doen:

  1. Steriliseer je kat voordat hij/zij de buitenwereld gaat verkennen. Voorkom dat je (jonge) kat zich gaat laten leiden door zijn of haar hormonen. Zo is de kans groter dat ze in de buurt van huis blijven. Ook neemt het territoriale gedrag af waardoor ze minder snel weggejaagd worden. Ze vormen immers geen/minder bedreiging voor een meer territoriale kat. Daarnaast ga je ook de voorplanting tegen en daarmee voorkom je de groei van het aantal zwerfkatten. Er zijn er al zo ontzettend veel, zeker in het buitengebied.
  2. Chip en registreer je kat. Dit is al langere tijd verplicht bij honden, maar bij katten is de plicht er nog steeds niet. Van de katten die bij ons aangemeld worden als gevonden of vermist, is gemiddeld slechts 1 op de 15 à 20 gechipt en geregistreerd. Aan de hand van foto’s of summiere omschrijvingen doen wij ons best om dier en baas te herenigen, maar wat zou het ontzettend eenvoudig en vooral fijn zijn als je geliefde huisdier een uniek nummer heeft (chip) waardoor wij jullie zo snel mogelijk kunnen herenigen. De kosten van het chippen liggen tussen de €25 en €55,-. Dit zijn eenmalige kosten. Het registreren doet je dierenarts of moet je zelf thuis even doen. Een kleine moeite, maar een groot gemak voor mens en dier. En neem maar van ons aan dat ‘hij komt nooit buiten’ geen excuus is om je dier niet te chippen.

Je kat uitlaten aan een tuigje, kiezen van rustige momenten en enkel overdag uitlaten of vlak voor etenstijd naar buiten laten zijn ook enkele tips om vermissing te voorkomen. Het gebruik van een bandje met penning kan ook, maar bedenk je dat het nogal eens gebeurt dat katten zichzelf hieraan ophangen in bosjes of vast komen te zitten met de poten waardoor er diepe wonden kunnen ontstaan die tot amputatie of de dood kunnen leiden. Een chip is veiliger, maar gebruik anders een halsbandje waarvan de sluiting opent wanneer er druk op komt te staan.

Uiteraard is het meest eenvoudige om te zeggen dat je je kat binnen moet houden, maar wij weten dat dat, naast dat het een eindeloze discussie oproept, onbegonnen werk is. Dat is niet ons doel. Ons doel is het voorkomen dat dieren en baasjes lang of zelfs voor altijd in onzekerheid blijven. Daarom zouden we graag zien dat katten gesteriliseerd en gechipt en geregistreerd zijn en brengen we dit opnieuw onder de aandacht. Het is een kleine moeite en voorkomt veel stress bij mens en dier.