Volg de ambu

Gakkende gans & Mannus Meeuw

Op zaterdag 22 mei werden we gebeld voor een gakkende gans bij cafetaria De Specht in Goor. De gans is herkend door een van de aanwezigen en door ons naar de retentievijver aan de Kloosterlaan (Heeckerenvijver) gebracht, want daar zou het dier altijd zijn geweest. Meteen bleek dit te kloppen, want een aanwonende herkende de gans en kon hem uit de hand voeren. Hij had hem toen al sinds november het jaar ervoor niet gezien, maar de snoeren zijn de gans in lieflijke plaatsen gevallen.

Op 19 november werd de dierenambulance opnieuw gebeld voor dezelfde gakkende gans. De gans zwemt nog lekker rond in de vijver, maar heeft duidelijk zichtbaar een vissnoer uit de snavel hangen. De vishaak zit binnenin de snavel vast en een stuk vissnoer voor het vissen op snoeken hangt eruit.

De gans eet gelukkig nog goed en lijkt er weinig last van te hebben, maar voor de winter zijn intrede doet, zou het heel fijn zijn als het draad verwijderd is. Liever zelfs nog gisteren dan vandaag, eigenlijk. Helaas lukte het niet de gans te pakken te krijgen, want het dier zwom middenin de vijver. De melder houdt de gans verder in de gaten en wij zullen spoedig verdere stappen ondernemen wanneer het niet lukt de gans zo te pakken en helpen.

Mannus Meeuw

Vlak nadat we bij de gakkende gans gekeken hebben, werd er gebeld over een gewonde meeuw. Deze meeuw had een stuk kunstaas te pakken gekregen waaraan drie, ja echt, haken zaten. Eén van de haken zat in de snavel van de meeuw en een andere haak was in de vleugel komen te zitten. Dit veroorzaakte uiteraard grote verwondingen.

Bij de opvang zijn zorgvuldig de beide haken verwijderd uit het lichaam van de meeuw. De verwondingen van de meeuw waren gelukkig niet erg diep. Na een tijd herstelde de meeuw en is deze door de opvang vrijgelaten op de plek waar deze gevonden is. Het gaat dus weer goed met de meeuw, maar toch willen we graag de boodschap die al zo lang rondgaat, nogmaals verspreiden:

Vissers, ruim de spullen op! Valt het weg, zoek er dan zorgvuldig naar en neem het vervolgens mee naar huis of gooi het weg. Kleine moeite en voor een hele hoop dieren (en dus ook mensen) een heel erg groot gemak. Of soms zelfs het verschil tussen leven en dood.
Het opruimen van spullen geldt natuurlijk voor iedereen, want rotzooi behoort niet in de natuur. Dit artikel is echter gericht op visgerei in de natuur en vandaar dat we dit wat specifiek gemaakt hebben.