Volg de ambu

Kittens

Schattig hè, dat kleine grut? Op dit moment worden er weer veel kittens geboren. Ze hebben de ogen en oren nog dicht; piepjong dus. Ze wriemelen wat heen en weer en roepen om hun moeder die ze idealiter komt voeden en ze grootbrengt. Ze biedt voeding, stimuleert de darmen en blaas van haar kleintjes en gaandeweg leren ze middels onderling spelen en door naar hun moeder te kijken hoe ze moeten jagen. Prachtig om te zien!

Castreren/Steriliseren
Helaas heeft het ook een keerzijde. Er zijn veel zwerf- en boerderijkatten in de gemeente Hof van Twente die niet geneutraliseerd zijn en in alle vrijheid rondlopen. Zodra de lente begint worden de poezen krols en zullen ze gedekt worden door ongecastreerde katers. Met zo’n 3 nestjes per jaar per kat van gemiddeld 4 tot 6 kittens groeit de (over)populatie zwerf- en boerderijkatten enorm snel. De enige manier om dit te voorkomen, is het onvruchtbaar maken van katten.
Ook mensen die gelegenheidsnestjes krijgen, komen niet altijd van de kittens af waardoor er op een zeker moment een ware dumpperiode ontstaat. De veel te jonge, niet zelfredzame kittens van zo’n 6 a 8 weken oud worden als oud vuil gedumpt. Ze zijn te jong om te jagen en zelf voor hun eten te kunnen zorgen waardoor ze naar alle waarschijnlijkheid zullen sterven, tenzij ze gevonden worden en er hulp geboden wordt.  Zelfs raskatten zijn vorig jaar massaal gedumpt: de markt is verzadigd.
Wil je echt iets voor katten betekenen? Zorg dan dat er niet nog meer nestjes komen en laat je dier neutraliseren.

Asielen nog steeds erg vol
Vorig jaar juli schreven we over de extreme aantallen gevonden kittens en overvolle asielen. Dagelijks werden we gebeld voor kittens en op een gegeven moment was er geen organisatie meer die kittens kon aannemen, omdat alles simpelweg vol zat. Nog altijd zitten veel asielen en opvangcentra vol of bijna vol door de grote aantallen van vorig jaar. De inmiddels jongvolwassen katten hebben nooit een fijn huisje gekend, maar ondertussen komen er alweer nieuwe kittens binnen. Gastgezinnen vanuit asielen krijgen weer plaatjes van kittens binnen en doen hun uiterste best ze gezond groot te krijgen, maar vroeg of laat zullen zij ook weer vol zitten. En dan?

Stichting SoS Kit en Kat / Jolanda Kittens Wierden
Na vorig jaar tegen problemen aan te zijn gelopen met het nergens kwijt kunnen van kittens, zijn we druk op zoek gegaan naar oplossingen. Dat was nog niet zo eenvoudig, maar uiteindelijk kwamen we in contact met Ingrid en Jolanda van stichting SoS Kit en Kat / Jolanda Kittens Wierden. Na een paar ontmoetingen en besprekingen, zijn we een samenwerking aangegaan met hen en kunnen we gevonden (moederloze) kittens bij hen brengen. Zij bieden alle zorg die je je maar wensen kunt voor de lieve, kleine pluizenbolletjes en zorgen er ook voor dat er een geschikt gouden mandje wordt gevonden voor ieder dier, gecastreerd/gesteriliseerd en al! Ook zullen ze ons een voorlichting geven, zodat we goed weten welke kittens hulp behoeven en welke handelingen we anderzijds kunnen treffen.
Via de afzonderlijke Facebookpagina’s van Stichting SoS Kit en Kat en Jolanda Kittens Wierden is nagenoeg op de voet te volgen hoe het gaat met de gevonden kittens (eventueel met moederpoezen). Inmiddels hebben een aantal vrijwilligers al kittens bij Jolanda mogen brengen en hebben twee vrijwilligers zelfs even mogen proberen kittens te flessen. ‘Dat is toch ingewikkelder dan het lijkt’, aldus een trotse vrijwilliger met een beweeglijke kitten in haar handen. Het is heel fijn te weten dat de kittens goed terechtkomen en dit ook nog eens allemaal te kunnen volgen via Facebook.

Vind je zelf ergens (een) kitten(s)? Bel de dierenambulance of stichting SoS Kit en Kat / Jolanda Kittens Wierden dan gerust voor advies of hulp!
Wil je graag zelf een leuke kat/kitten aanschaffen? Kijk dan eens op de website van stichting SoS Kit en Kat / Jolanda Kittens Wierden. Wel genieten van het kleine grut, ze een tweede kans geven op een gezonde en veilige start en gun je ze daarna een geweldig huisje? Meld je dan aan als pleeggezin (kan ook voor volwassen katten).