Volg de ambu

Egels

We merken bij de dierenambulance dat ‘het seizoen’ van de (jonge) dieren bijna voorbij is. De telefoon staat niet meer roodgloeiend en het aantal ritten dat we nog rijden is een heel stuk minder geworden. De natuur komt tot rust en dieren maken zich klaar voor de winter. Een aantal diersoorten zullen naar het zuiden trekken en andere diersoorten maken zich klaar voor de winterslaap. Zo ook de egel.

Op en langs de wegen zien we momenteel veel aangereden egels. Egels zijn namelijk erg actief op zoek naar voer. Ze moeten zich helemaal volproppen om de winterslaap in te kunnen gaan. Wanneer een egel in de winterslaap zit, verliezen ze namelijk 25 a 30% van hun lichaamsgewicht. Ze gaan dan ook direct op zoek naar voer zodra ze wakker worden. Dit geldt echter enkel wanneer ze de hele winterslaap kunnen afronden. Helaas gebeurt het steeds vaker dat egels wakker worden, omdat het niet meer koud genoeg wordt en/of ze worden gestoord in hun slaap doordat hun nest vernield wordt. Ze hebben dan honger, maar er is niet voldoende eten te vinden. Hierdoor sterven de egels van de honger.

De laatste weken wordt er regelmatig gebeld over egels. Aangezien het erg droog is geweest en de warmte lang aanhield, zijn egels nog vrij laat in het seizoen gaan paren. Hierdoor zien we momenteel nog veel kleine egeltjes ter grootte van een vuist rondlopen. Normaliter zijn egels vooral actief tussen 18.00 uur en 20.30 uur, maar jonge egels zijn soms ook actief rond 14.00/15.00 uur. Raak jonge egels nooit met blote handen aan. De moederegel zal het jong verstoten of zelfs doden. Wanneer je een nest vindt, dek het dan meteen weer af en hou van een afstand in de gaten of de moederegel terugkomt. De geur van mensen kan er ongewild toch bij komen, waardoor de moeder het nest in de steek laat of de jonge egels doodbijt.

In een aantal gevallen is het wijsheid de (jonge) egels naar een opvang te brengen, omdat ze niet voldoende in staat zijn zichzelf klaar te maken voor de winterslaap, maar in andere gevallen zijn ze beter af in hun eigen, bekende omgeving met wat hulp. Wanneer een volwassen egel zich bij daglicht laat zien en/of zich niet meer oprolt wanneer iemand in de buurt komt, is er vaak iets mis. Ziet u een jonge egel of een volwassen egel die gedrag vertoont dat niet normaal lijkt (zoals dus het bij daglicht zichtbaar zijn), neem dan telefonisch contact met ons op of met een egelopvang, zodat u de diertjes zo goed mogelijk kunt helpen.

In de natuur eten egels graag kevers, regenwormen, spinnen, slakken, duizendpoten en spinnen. Soms ook een beetje vruchten of paddenstoelen. In woonwijken vinden egels niet voldoende voer om de winter door te kunnen komen en het is dus erg belangrijk om ze te voeren en water te geven (géén melk!). Wilt u een egel in uw tuin wat bijvoeren, geef ze dan kattenbrokken of natvoer voor katten. Dit is erg voedzaam voor ze en ze vinden het lekker. Ook kunt u op internet even zoeken naar wat ze verder zoal eten en wat u kunt voeren.

Hieronder zijn enkele weetjes over de egel:

• Volwassen egels hebben 8000 stekels in de vacht zitten. Een baby-egel heeft er slechts 100 en in de eerste 10 dagen groeien er al 300 stekels bij.

• Egels kunnen, net als alle andere diersoorten, NIET tegen de lactose in melk. Hiervan krijgen ze darmklachten en diarree, waardoor ze kunnen sterven aan uitdroging.

• Egels eten graag kattenbrokjes of vlees voor katten.

• Egels behoren tot de oudste nog levende zoogdieren op aarde (65 miljoen jaar).

• Een vrouwtjesegel is 35 dagen zwanger en brengt 4 tot 5 jongen ter wereld.

• Een egel slaapt 18 uur per dag en is hoofdzakelijk tussen 18.00 uur en 20.30 uur actief.

• Een egel weegt gemiddeld 1 kilogram.

• 6 maanden lang kunnen egels zonder voer overleven (in de winterslaap).

• Egels verliezen 30% van hun gewicht tijdens de winterslaap. Als ze wakker worden, gaan ze dan ook direct op zoek naar voedsel.

• Egels zijn de enige zoogdieren die zich kunnen oprollen. Dit doen ze wanneer er gevaar dreigt.

• De staart van een egel is 2 tot 4 centimeter lang.

• Egels kunnen best hard lopen, namelijk zo’n 7.2 kilometer per uur!

• Baby-egels worden doof en blind geboren.