Volg de ambu

Odette de zwaan

Met enige regelmaat worden we gebeld voor een zwaan in de vijver op de Kooimaten te Goor. De melders gaven aan dat er iets mis zou zijn met de vleugel van de zwaan en soms ook werd genoemd dat de zwaan niet goed zou zwemmen. Meer dan eens zijn we wezen kijken, maar lukte het niet de zwaan te vangen en aangezien Odette de zwaan voldoende in staat was te zwemmen, kon ze zichzelf redden.

Na een melding van een voorbijganger die haar kopje-onder zag gaan, zijn we uitgereden en hebben twee vrijwilligers alles op alles gezet om Odette, in overleg met de dierenarts, te vangen. Binnen 24 uur zijn ze drie keer op de plek aanwezig geweest in de hoop dat Odette op de kant zou zitten. Dit zou het namelijk eenvoudiger hebben gemaakt haar te vangen, maar helaas leek het wel alsof ze wist dat we voor haar kwamen en zwom ze wiebelig in de vijver. Uiteindelijk hebben beide vrijwilligers een waadpak aangetrokken en stapten ze met een dubbel gevoel het water in, want veel vertrouwen hadden ze er niet in dat het zou lukken. Terwijl ze beiden direct diep wegzakten in de modder en vastzaten, zwom Odette rustig verder. Eenmaal weer veilig aan de kant is één van de vrijwilligers gewapend met een net de vijver overgestoken en naar Odette gelopen. Blazend wilde ze zich uit de situatie redden, maar uiteindelijk lukte het haar in het nauw te drijven en haar te vangen in het net. De tweede vrijwilliger kwam toen ook naar hen toe en samen tilden ze Odette het water uit en de dierenambulance in. Direct zichtbaar was de gebroken vleugel die andersom aan haar lichaam staat. Met gepaste spoed is de rit naar de dierenarts gestart.

Vrijwilligers Melissa (links) en Christa (rechts) klaar om het water in te gaan en Odette te vangen.

De dierenarts stelde vast dat de botbreuk in de vleugel weer vastgegroeid is, maar dan dus verkeerd om. Dit is niet zo’n probleem, echter kan Odette niet vliegen. Wat het probleem veroorzaakte, is haar pootje. Haar poot zat namelijk vast in haar eigen vleugel waardoor ze onvoldoende bewegingsruimte had om te zwemmen met beide poten. De dierenarts heeft dit opgelost door het pootje uit de hoek van de vleugel te halen. Door het schuren langs de poot, is een stukje langs haar vleugel wat kaal geworden, maar gelukkig waren er alweer nieuwe veren zichtbaar op die plek.

In overleg is Odette weer vrijgelaten bij haar vijver. Aangezien ze niet kan vliegen, zal ze in Nederland moeten overwinteren. Dit is voor haar enkel mogelijk met hulp en wij vragen jullie mee te helpen. Odette heeft namelijk water nodig. Mocht er dus ijs liggen, wilt u dan voor haar een wak maken? Tevens zal het moeilijk kunnen worden voor haar om eten te vinden, dus willen we u vragen haar bij te voeren. Geef dieren geen brood. Brood kan namelijk een hartinfarct veroorzaken, omdat het te eenzijdig en te zout voedsel is en ze daardoor belangrijke voedingsstoffen mislopen. Vele generaties mensen zijn grootgebracht met het geven van brood aan watervogels, maar inmiddels is bekend dat dit niet goed voor hen is, noch voor het water en andere waterdieren. Geef de zwaan liever gras, andijvie of sla. In de natuur eten ze waterplanten, -diertjes en gras. Door een wak te maken in het ijs, wanneer dit nodig is, kan Odette dus drinken en eten vinden naast de extra voeding die wij haar kunnen geven. Geef zoveel eten als ze in één keer op eet, zodat er geen ongedierte op af komt of rottingsprocessen ontstaan in het water. Odette lijdt niet, maar heeft her en der wat hulp nodig. Samen kunnen we haar nog jaren ouder zien worden.

We maken heel wat mee op de dierenambulance en zijn van alle markten thuis. Binnenkort volgen we een aantal cursussen met ons kleine team om de dieren zo goed mogelijk te kunnen helpen. Helaas hebben we een tekort aan vrijwilligers en zijn we op zoek naar enthousiaste mensen die ook willen meerijden. De dierenambulance en bijbehorende telefoon heb je zelf thuis en je kunt dus op zo’n dag doen wat je wilt, als je maar bereikbaar bent en in staat bent te rijden wanneer het nodig is. Er zijn geen nachtdiensten. Heb jij zo’n dagje dat je thuis het huishouden doet en lijkt het jou nou ook leuk om dieren te helpen? Twijfel je nog of heb je vragen? Stuur gerust een mail naar info@dierenambulance-hofvantwente.nl