Volg de ambu

Egel in de sleuffundering

Ondanks het feit dat je altijd hoopt dat er geen dieren in nood verkeren, is het krijgen van oproepen waarbij uitgerukt moet worden noodzakelijk om nieuwe vrijwilligers in te kunnen werken. Zo werd er op 9 mei werd er vroeg in de middag gebeld voor een egeltje dat gevallen was in het gat van de sleuffundering voor de aanbouw bij een huis. Verdrietig voor de egel, maar een goed leermoment voor de nieuwe vrijwilliger.

Terwijl de nieuwe vrijwilliger samen met een andere vrijwilliger naar de locatie reden werd meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om de nieuwe vrijwilliger te laten rijden in de nieuwe, toen net bestickerde bus. Het is erg leuk om te zien hoe mensen kijken naar wat er aan komt rijden. Het maakt ons ontzettend trots.

Aangekomen op locatie hebben de vrijwilligers eerst de situatie bekeken en vervolgens heeft de nieuwe vrijwilliger handschoenen aangetrokken en is in de sleuf gegaan om de egel eruit te halen en in de reisbench te doen. De egel had geen zichtbare verwondingen, maar had wel witte plekken op de huid en dus hebben we met de egelopvang gebeld en afgestemd dat we de egel zouden langsbrengen.

De medewerkster van de opvang pakte de egel uit de reisbench en gaf meteen aan te kunnen horen en voelen dat de egel last had van longworm. De egel was ook wat aan de dunne kant en in combinatie met de longworm kon geconstateerd worden dat de egel net wakker was geworden uit de winterslaap. Ook zag de medewerkster dat een van de voorpootjes er niet helemaal goed bij hing.

Beide vrijwilligers hebben kunnen leren van de rit en de informatie die de opvang kon geven. Als vrijwilliger van de dierenambulance kom je met allerlei dieren in allerlei situaties in aanraking en raak je eigenlijk nooit uitgeleerd. Er is geen medische kennis nodig om vrijwilliger te worden, want gaandeweg leer je al doende erg veel. Na korte tijd kun je op die manier zelf een globale inschatting doen van wat een dier in nood nodig heeft aan zorg en waar ze hierin kunnen voorzien (bijvoorbeeld het op de vindlocatie bijkomen, medische hulp van een dierenarts of hulp in een geschikte opvang). Lijkt het je ook leuk om met dieren te werken, in allerlei verschillende situaties met verschillende dieren terecht te komen en zelfs na jaren ervaring nog altijd bij te leren? Meld je dan aan als vrijwilliger via info@dierenambulance-hofvantwente.nl