Volg de ambu

Gakkende gans

Op zaterdag 22 mei werd er in de namiddag gebeld door een jongeman die samen met wat kameraden al de hele dag een gans zagen rondlopen bij cafetaria De Specht te Goor. Op zich natuurlijk geen probleem, maar de gans zorgde af en toe voor gevaarlijke situaties als hij op de straat liep. Om ongelukken te voorkomen, zijn we uitgerukt.

Met drie man sterk zijn we naar De Specht gereden en hebben we de jongeren netjes te woord gestaan waarbij ze vertelden over de situatie met de gans. De gans liep bij een ander pand en de dierenambulance is zo dichtbij mogelijk gezet. Twee vrijwilligers hebben een vangnet gepakt en een derde vrijwilliger zorgde ervoor dat de vluchtroute voor de dierenambulance langs geblokkeerd werd. Zo is het de twee vrijwilligers gelukt om de gans in het vangnet te krijgen en daarna in de bench in de dierenambulance te doen.

De jongens hebben verteld de gans te herkennen en waren ervan overtuigd dat de gans thuis zou horen bij de retentievijver aan de Kloosterlaan (Heeckerenvijver). Aangezien de gans verder geen zichtbare verwondingen had, zijn we naar de vijver gereden. Daar aangekomen toch even kort overlegd met de dierenarts, want de gans had geen pogingen gedaan weg te vliegen. In overleg besloten de gans vrij te laten. Twee aanwezige vissers is gevraagd om te bellen wanneer zou blijken dat de gans het niet goed zou doen. Op het moment van vrijlaten, waarbij de melder ook is komen kijken, liep de gans meteen richting het water en begon flink te drinken. Hij gakte hard en een buurtbewoner kwam naar zijn aangrenzende achtertuin en zei dolgelukkig: “Hij is er weer!”. Meneer vertelde dat er altijd een gans had gezeten, maar dat die sinds november weggeweest was. Hij had hem altijd gevoerd. Vanaf het moment dat de gans naar de meneer in kwestie zwom en het eten uit de hand van de man aannam, wisten wij zeker dat het helemaal goed zou komen. De gans is waarschijnlijk niet weggevlogen, omdat hij de nabijheid van mensen niet zozeer als beangstigend heeft ervaren. Het was prachtig om te zien hoe deze gans weer helemaal op zijn plek was en de meneer straalde van geluk dat de gans terug was. De herkenning was er meteen: hartverwarmend!