Volg de ambu

Familie scholekster

Wat doe je als je kinderen bij elkaar weglopen en één van hen van het dak valt naar een lager dak? Je schreeuwt moord en brand om hulp. Zo ook mama en papa scholekster in Goor. Dag en nacht schreeuwden de scholeksters rondom de huizen wat leidde tot slaaptekort bij de dochter van de meldster. Ze zag na een dag de reden van het extreme geluid: een jonge scholekster lag op een stuk plat dak bij het raam van haar dochter. Mama of papa scholekster kwamen voeren en gingen op het kleintje zitten waardoor het geschreeuw kort ophield.

De dienstdoende vrijwilliger van de dierenambulance werd gebeld en zij belde voor advies naar Wildopvang Noach te Halle en naar een vogelopvang in Utrecht. Na overleg is ervoor gekozen het nest te verplaatsen naar een veiligere plek en dus belde de vrijwilliger de brandweer om samen op zoek te gaan naar het nest. Aangekomen bij de meldster was de brandweer al begonnen met zoeken, maar vonden ze nergens een nest. Later kwamen we erachter dat scholeksters geen nest maken. Wel werd er op het dak van de tweede verdieping een jonge scholekster gevonden. Daarna werd ook de jonge scholekster van het dak van de eerste verdieping erbij gepakt en na uitgebreide controle bleken dat de enige twee jongen te zijn.

Terwijl het werk van de brandweer er weer op zat, is de vrijwilliger weer rond gaan bellen voor advies, want waar moest je naar toe met twee jonge scholeksters zonder een nest? Van opvang Noach hoorde ze dat de jongen toch wel zo’n 50 meter verplaatst konden worden en we ze daar gewoon op de grond moesten zetten. Ondanks het feit dat het wat naar voelde om ze in het gras te zetten bij een straat in de buurt, was er geen andere optie en werden we eraan herinnert dat ze zonder onze hulp ook aan hun lot overgelaten zouden zijn in de natuur. De natuur kan hard zijn, maar is toch gewoon de plek waar ze horen.

Nog voordat we voor de jonge scholeksters een zo veilig mogelijke locatie in de buurt hadden gevonden, kwamen mama en papa scholekster al kijken. De doos met de jongen werd op de grond gezet en meteen vond de hereniging plaats. Het was prachtig om te zien hoe de kleintjes achter mama en papa aanliepen. Mama of papa maakte een gat in de grond en de kleintjes trokken er een wormpje uit. Als een gelukkig gezin liepen ze lekker over het gras en de meldster voelde dat het helemaal goed zou komen met de familie scholekster.