Volg de ambu

Gierzwaluw in het plafond

Terwijl de medewerkster van de vogelopvang op vakantie was, mocht een van onze vrijwilligers op de daar aanwezige dieren passen. Een jong musje werd tijdelijk verhuisd, om hem/haar zo vaak als nodig te kunnen voeren. Erg leuk en bevredigend werk om te doen.

De vrijwilliger in kwestie had een van die dagen ook dienst toen er een belletje kwam over een gevonden zwaluw. De bewoners hadden de zwaluw in het plafond gehoord en hem eruit gehaald door het eruit halen van een lamp. Het dier kon zich niet oprichten en lag wat zielig met een gesloten oog in de bak met wat water en voer er omheen. Een half uur later was de dierenambulance ter plekke om de zwaluw op te halen.

Terwijl de vrijwilliger belde met de vogelopvang en een fotootje stuurde, kwamen ze er achter dat het ging om een gierzwaluw. De vrijwilliger nam een kooitje mee bij de vogelopvang en nam de verzwakte vogel mee naar huis waar ze het meteen te drinken gaf door de snavel in het water te dippen. Er kwam een zwarte stofwolk uit de neusgaten het water in en ook van de veren kwam een grote hoeveelheid stof. Na het drinken is de vogel op een rustige plek gezet en kreeg zo de kans bij te komen.

De vrijwilliger heeft zich gauw ingelezen via internet en zag zo dat het niet bepaald sterke loopvogels zijn. Ze laten zich als jong uit het nest vallen en vliegen dan zo’n anderhalf jaar non-stop. Zeer indrukwekkende vliegeniers dus, die zeer hoge snelheden kunnen bereiken (meer dan 100 kilometer per uur)! Ze eten (vliegende) insecten of spinnen en halen uit die dieren ook hun vocht. Ze slapen zelfs zwevend in de lucht. Hoewel het lastig is voor de gierzwaluw om vanaf de grond te gaan vliegen met de in verhouding korte pootjes, is het niet onmogelijk (in tegenstelling tot wat men vaak denkt). Ze verkiezen het echter om vanuit een wat hoger gelegen locatie zich te laten ‘vallen’. Over het algemeen broeden gierzwaluwen op plaatsen waar ze vrij in en uit kunnen vliegen (van oorsprong broedden ze in rotswanden). De gierzwaluw maakt een nest in daken met een paar kapotte dakpannen en muurspleten, nissen onder daklijsten, plaatsen onder en tussen de daklijsten, op zolders, in nestkasten et cetera. Zodoende is het niet vreemd dat een gierzwaluw per ongeluk wat te ver weggeraakt van de ingang en vast komt te zitten boven het plafond.

Na een nacht rust was de gierzwaluw aanzienlijk sterker. Het dier richtte zich weer goed op en klom in de spijlen van de kooi. De vrijwilliger van de dierenambulance heeft de gierzwaluw meegenomen naar een rustige plek en stak haar hand uit met daarop de gierzwaluw. Hij/Zij vloog na kort te hebben gelegen rustig weg van de hand en terug naar de vrijheid.