Volg de ambu

Jeroen de pauw

De dienst van vrijdag 9 juni verliep rustig en de dienstdoende vrijwilliger kon mooi op tijd wegrijden voor de dienstwissel. Plots werd er gebeld vanuit Ambt Delden over een wel heel bijzonder dier: een pauw! De pauw was aan komen lopen en pikte een graantje mee tussen de kippen, maar door het zorgde voor het harde geschreeuw voor overlast. Om die reden werd onze hulp ingeschakeld.

De dienstdoende vrijwilliger moest lachen en vroeg zich hardop af hoe ze een pauw toch moest vangen, want daarmee had ze geen enkele ervaring. Daardoor liet ze zich niet uit het veld slaan en beloofde de melder om langs te komen en te kijken wat ze zou kunnen doen. Ondertussen werd degene gebeld die de dienst moest overnemen en spraken ze af om samen naar de pauw te gaan, omdat zulke grote dieren lastig of zelfs onmogelijk te vangen zijn wanneer je alleen bent. Aansluitend belde de dienstdoende vrijwilliger verscheidene (ex-)collega’s die haar meer konden vertellen over pauwen en het vangen ervan. Allemaal achtten ze de kans klein dat het zou lukken, omdat pauwen snel zijn en bovendien kunnen vliegen. Eenmaal in de lucht kan niemand meer iets natuurlijk. Op hoop van zegen dus!

Tezamen reden beide vrijwilligers naar Ambt Delden waar ze ook nog eens bij toeval een loslopende hond langs het kanaal tegenkwamen die ze maar gauw even naar huis hebben gebracht. Bij de melder aangekomen werden de netten meteen gereed gemaakt en volgden ze de melder naar het open kippenhok waar de pauw tussen zijn kippen liep. De melder pakte er nog een groot laken bij en ondertussen werd er een plan van aanpak besproken. Er stond een boom naast het kippenhok en dus werd ervoor gekozen dat één van beide vrijwilligers met een net van de andere kant het kippenhok zou betreden, zodat als de pauw over het hek zou gaan, de boom hem ervan zou weerhouden op te stijgen. Tevens werd de melder daar strategisch geplaatst met het laken om de pauw eventueel tegen te houden, nadat hij kippenvoer aan de voorkant had neergelegd, zodat de pauw daar zou zijn. Beide vrijwilligers stonden aan de achterkant van het kippenhok en één van beide klom erin om op de pauw af te gaan. De vrijwilliger sloop er bijna naartoe en in één vloeiende beweging kreeg hij het net over de pauw heen. Meteen ging hij op de stang staan om het net aan de grond te houden, want de pauw had aardig wat kracht.

Ondanks dat we er een hard hoofd in hadden, is het dus toch gelukt! Voldaan hebben de dienstdoende vrijwilligers nog wat gedronken bij de melder en daarna is de pauw vervoerd naar de vogelopvang.