Volg de ambu

Advies over duiven

De dierenambulance medewerkster heeft een melding binnengekregen van een houtduif. We hebben de houtduif opgehaald, omdat de mensen niet wisten wat ze ermee moesten. Als een wilde duif (de meest voorkomende is de houtduif en turkse tortel) zomaar aan de kant zit en zich makkelijk laat vangen, is het dier vaak gewond of ziek.

Wij van de dierenambulance gaan de vogel niet onderzoeken, maar brengen de duif naar de opvang, en daar zullen ze het dier dan verder bekijken en verzorgen.

Deze houtduif had bloed aan zijn snavel en kan eventueel een klap hebben gehad, omdat de duif misschien tegen een raam gevlogen is.

Mocht het voorkomen dat bij u een duif tegen de ramen vliegt, dan is deze tijdelijk versuft, dat kan enkele seconden duren, maar het komt ook wel eens voor dat het uren duurt. Als het te lang duurt, kunt u met behulp van een handdoek de duif voorzichtig oppakken en in een doos zetten, dit om te voorkomen dat de vogel niet door een kat gegrepen wordt.

Ook halen we geregeld postduiven op die al een paar dagen bij mensen in de tuin zitten. Ook deze postduiven brengen we naar de opvang waar ze bijgevoerd worden. Met behulp van de ring om de poot van de duif wordt de eigenaar dan vaak achterhaald.

Vorige week hebben we zo’n leuk wit turkse tortelduif opgehaald, deze kon niet meer vliegen, omdat de pootjes vol zaten met opgedroogde poep. Ook een duif in een kooi heeft veel aandacht en goede verzorging nodig.

U mag de dierenambulance altijd bellen voor informatie en we halen de graag de duif bij u op, zodat ze geen prooidier worden of nog langer moeten lijden.