Volg de ambu

Dieren-EHBO

Als vrijwilliger van de dierenambulance zorg je ervoor dat een dier (in nood) waarvoor gebeld wordt zo snel mogelijk op de juiste plek terecht komt waar het de juiste (medische) hulp kan ontvangen. Om een dier zo stressvrij mogelijk van A naar B te krijgen, laten wij het in de meeste gevallen zoveel mogelijk met rust, omdat er toch al zoveel aangezeten gaat worden. Vooral bij wilde dieren kunnen aanrakingen en opsluiting zoveel stress veroorzaken dat ze er zelfs van kunnen sterven. Om goed te weten wat we welk dier per situatie kunnen bieden, volgen wij cursussen en voorlichtingen. Zo hebben we donderdag 07-07 dieren-EHBO mogen volgen. Dit werd gedaan bij het Dier Medisch Centrum Hof van Twente en gegeven door dierenarts Evelyne Bekke en paraveterinair Mirthe Straatman.

Het merendeel van ons kleine, hechte team was aanwezig en luisterde geboeid naar wat Mirthe en Evelyne ons vertelden. De dieren-EHBO is door hen aangepast naar onze wens en dat waar wij vooral mee te maken krijgen is benoemd. We hebben geleerd over oververhitting en onderkoeling van dieren en hoe dit te herkennen is aan de slijmvliezen. Veel vragen werden gesteld vanuit onze vrijwilligers en deze werden zorgvuldig beantwoord. Ook hebben we uitleg gekregen over hoe we (slag)aderlijke bloedingen voor de rit naar de dichtstbijzijnde dierenarts kunnen verbinden en waar je dit doet. Nog veel meer informatie is ons gegeven die we goed kunnen toepassen in de praktijk. Het was een leerzame en ook gezellige bijeenkomst met hapjes en drankjes waar we veel geleerd hebben en waarvoor we erg dankbaar zijn dat Evelyne en Mirthe hiervoor de tijd wilden maken.

Wij zijn geen rijdende dierenartsen, maar simpelweg vrijwilligers met een groot hart voor dieren. Er is geen (medische) kennis nodig om vrijwilliger te kunnen zijn, want al dat je weten moet, leer je gaandeweg en/of tijdens de voorlichtingen en cursussen. Alles dat wij doen is ons motto nastreven: ook dieren hebben recht op goede zorg. De dieren, en ook wij als stichting dierenambulance, hebben jouw hulp hard nodig, want we zitten helaas met een tekort aan vrijwilligers. Zeker deze zomerperiode zal het behelpen worden en is de kans groot dat de dierenambulance af en toe zal stilstaan. Wil jij je ook inzetten voor dieren in nood en interessante en leerzame cursussen en voorlichtingen volgen? Stuur dan een e-mail naar info@dierenambulance-hofvantwente.nl

Links bovenin: Hond Jip en paraveterinair Mirthe
Rechts onderin: Dierenarts Evelyne, hond Jip en paraveterinair Mirthe
Rechts bovenin & links onderin: (deels) team dierenambulance Hof van Twente