Volg de ambu

Takkeling; een jonge bosuil

Een nog in dons gehulde, jonge uil zit tegen een boom aan op de grond direct naast een zandweg en fietspad. Veel mensen passeren, maar zien de jonge uil niet. De schutkleur is dermate effectief dat het bijna niemand opvalt dat er een dier op de grond zit. Gelukkig zijn er altijd uitzonderingen, zoals in dit geval een echtpaar dat aan het genieten was van het lekkere weer tijdens een wandeling via de Prins Mauritslaan de Diepenheim. Ze spotten de uil en bellen ons.

Onze dienstdoende vrijwilliger rijdt naar de doorgegeven locatie na gesproken te hebben met Stichting Roofvogelopvang Barchem. Zij raadden aan de jonge uil op te halen en naar hen toe te brengen, zodat deze verzorgd kan worden om uitgezet te kunnen worden zodra het dier zelfstandig is. De jonge uil is gestrest. Geen wonder natuurlijk, want een val uit een boom en vele passerende mensen behoren niet tot de dingen waarbij een uil zich veilig zou voelen. De dienstdoende vrijwilliger stopt de uil in een doos, zodat de uil zich veiliger kan voelen en vervoert het dier naar de roofvogelopvang.

Naderhand is er contact met een bestuurslid van stichting Hofvogels omtrent uilen. Er wordt binnenkort een voorlichting gehouden door een van hun vrijwilligers aan onze vrijwilligers van de dierenambulance. Dit zal gericht zijn op uilen. De beste man vertelt over ‘takkelingen’. Een takkeling is een jonge vogel die het nest verlaten heeft en nog enkel van tak naar tak kan fladderen, maar dus nog niet echt vliegen kan. Zo kan het zijn dat ze soms uit de boom vallen, zoals in dit geval. Echter kunnen deze uilen zelf weer naar boven klimmen. ‘Klimmen?’, zult u denken. Ja, klimmen. Met de klauwen houden ze zich vast aan de schors en klimmen ze terug naar boven. Een takkeling die niet gewond is, hoeft in de meeste gevallen niet naar de opvang gebracht te worden, omdat ze dus zelf terug kunnen kruipen. Echter blijven ze eerst doodstil op de grond zitten waardoor het lijkt alsof ze hulp nodig hebben. Het heeft iets weg van hoe het gaat bij merels en dit is zeker voor ons een zeer wijze les waar we maar al te graag gebruik van maken om zoveel mogelijk dieren het beste te kunnen bieden.

Ook dieren in nood helpen? Neem dan contact op via info@dierenambulance-hofvantwente.nl