Volg de ambu

Vastzittende snoek

Een aantal tienerjongens staan te vissen in het watertje bij het Hiltjesdamhof te Goor als ze zien dat er een snoek in het water ligt die vastzit in wat netten. De jonge vissers hadden zelf geen materialen bij zich om de snoek te helpen dus rukten we uit voor een snoek.

Veel diersoorten zien we voorbij komen en grappend hebben we het wel eens gehad over dat ook vissen vallen onder ‘wilde dieren’ die onze hulp nodig kunnen hebben. Dit was echter nog nooit voorgekomen. De dienstdoende vrijwilliger die inmiddels 8 jaar rijdt op de dierenambulance heeft het zelf ook nog nooit meegemaakt en vond het een bijzonder ritje. Onderweg vroeg ze nog aan haar collega-vrijwilliger (die mee was) of het niet zo is dat snoeken tanden hebben en kunnen bijten. ‘Nee hoor’, verzekerde de collega haar, maar enige twijfel bleef bestaan.
Op locatie werd de snoek uit het water gehaald door een van de vrijwilligers terwijl de ander tangen haalde. Het was namelijk meteen duidelijk dat het niet enkel om visnetten ging, maar dat er een complete dobber in de bek van de snoek vast zat. Aan de dobber zaten de netten vervolgens weer vast. Hierdoor heeft het dier niet kunnen eten en was het erg verzwakt geraakt.
Het kostte niet veel moeite om de snoek te bevrijden uit de netten, maar de vishaken zaten flink vast in zijn bek. Een bek die toch wel vol met tanden bleek te zitten overigens! Zo leer je toch weer wat, want blijkbaar hebben ze zo’n 700 tanden en bijten ze wel degelijk als ze zich bedreigd voelen. Na een tijdje waren alle door mensen van zich af gegooide materialen verwijderd en kon de snoek het water weer in. Verzwakt en verdwaasd bleef het dier nog op dezelfde plek liggen.

Al het afval zouden de jongens thuis weggooien en we hopen dat zij in ieder geval leren dat het belangrijk is om je (vis)spullen op te ruimen om dierenleed te voorkomen. Uiteraard hopen we dat er meer mensen zijn die hierin een ontwikkeling meemaken omwille van de dieren.