Volg de ambu

Voorlichting basisschool ‘De Talenter’

Dit jaar stond het thema ‘Worden wat je wilt’ centraal tijdens de kinderboekenweek. Om die reden zijn verschillende beroepen uitgelicht op de basisscholen en hebben er verscheidene voorlichtingen plaatsgevonden.

Een week of twee voor aanvang van de kinderboekenweek kwam een onderwijzeres van basisschool ‘De Talenter’ te Enter bij ons om te vragen of wij iets wilden vertellen over ons werk op de dierenambulance. Enter valt weliswaar niet onder de gemeente Hof van Twente, maar drie vrijwilligers uit het dorp verrichten hard (en goed) werk voor onze dierenambulance in onze gemeente. Eén van hen woont in de buurt van de basisschool en zodoende wisten ze ons te bereiken. En wie zijn wij om dan ‘nee’ te zeggen?!

Om een leuke, leerzame en boeiende voorlichting te kunnen geven, hebben we ter voorbereiding 4 jonge, wilde konijnen in een bench gestopt, 2 jonge egeltjes, 2 tamme konijnen en 2 honden. De egels waren erbij om te bekijken, de konijntjes werden door de medewerker van de opvang laten zien, aangezien ze toch nog met de hand gevoerd worden en het tot op heden nog gewend zijn aangeraakt te worden.

De kinderen van de onderbouw van ‘De Talenter’ (groep 1 t/m 4) waren razend enthousiast en stelden erg goede vragen, namelijk wat wij zo leuk vinden aan het werken voor de dierenambulance of hoeveel dieren wij kunnen meenemen. We vertelden over hoe wij dieren ophalen bij mensen die een dier in nood vinden en hoe we dan het dier zo stressvrij mogelijk naar de juiste opvang of de dierenarts brengen zodat ze de juiste zorg kunnen krijgen. Verder hebben we uitgelegd dat huisdieren vaak een chip hebben. Bij honden is dit verplicht, maar bij katten nog niet en ook niet veel mensen hebben dit (helaas). We hebben ze verteld dat het middels het uitlezen van de chip eenvoudig is om zo snel mogelijk de eigenaar van een dier te bereiken, zodat een dier zo gauw mogelijk uit een spannende situatie kan worden gehaald. De kinderen mochten zelf de chipreader op een hond gebruiken en we lieten ze zien hoe we naar aanleiding van het verschenen nummer via www.chipnummer.nl de eigenaar kunnen vinden en benaderen.

Na de uitleg aan de groepen 3 en 4, was er tijd om te kijken en/of knuffelen met de aanwezige dieren. Iedereen wilde natuurlijk even een tam konijntje vasthouden en kusjes geven. Ook de honden waren in trek. In groep 3 waren veel meiden aanwezig die later dierenarts willen worden en ook konden een aantal kinderen vertellen wat voor huisdieren ze zelf hebben. De groepen 1 en 2 hebben voornamelijk lekker geknuffeld met de dieren en tijdens het knuffelen vertelden we wat over ons werk. Iedereen, inclusief de leraren, heeft genoten van de voorlichting en het geknuffel. Naderhand kwamen er zelfs nog berichtjes van ouders naar ons toe over hoe enthousiast hun kind verteld had over onze voorlichting. En ook wij vonden het superleuk om te doen en hopen dat we dit nog veel vaker kunnen doen!