Volg de ambu

Sjaakie redt kittens

Iedereen draagt zijn steentje bij in het gezin aan de Bretelerstraat te Hengevelde. Daarbij hoort ook het (wettelijk verplichte!) verantwoordelijkheid nemen voor de (huis)dieren. Terwijl Sophie met ruwharige teckel Sjaakie langs de Bretelerstraat richting de kruising met de Walstraat liep, trok Sjaakie ineens in de richting van de sloot. Sophie werd hierdoor wat verrast, hoorde geluiden en ging op onderzoek uit.

Onderin de sloot lagen twee piepkleine kittens tegen elkaar aan. Sophie is hulp gaan halen thuis en samen met haar moeder teruggegaan naar de vindplek. Daar was Sophie zo doortastend dat ze door haar jas op een kitten te gooien, hem/haar te pakken wist te krijgen. Terwijl wij werden gebeld, was er veel verzet van de kitten, maar uiteindelijk hebben ze het diertje onder een wasmand gezet op de vindplek op advies van ons, omdat we bezig waren met een andere rit en niet meteen konden komen. Om te zorgen dat de kitten niet zou ontsnappen, hebben ze een fiets op de wasmand gelegd. De rood met witte kitten schoot van schrik de boom in en was onbereikbaar. De vrijwilliger van de dierenambulance adviseerde een bordje vers vlees onder de boom te zetten en ze maar even met rust te laten, in de hoop dat de kitten er in ieder geval gauw uit zou komen.

Na het afronden van de andere rit, kwam de dierenambulance aan bij de vindplaats van de kittens. Na de eerste kitten te hebben overgezet in een reisbench, is er uitgebreid gezocht naar de tweede kitten door melders Nina, Sophie, Marlene en de vrijwilliger van de dierenambulance. Zelfs Sjaakie is er nog even weer bijgehaald, maar helaas zonder succes. De vangkooi werd achtergelaten en het bordje met vlees werd erin geplaatst, in de hoop dat de andere kitten net zo hongerig zou zijn als zijn maatje en gauw gevangen zou worden.

Vlak nadat de vrijwilliger weer thuis kwam, belde een buurtgenoot dat de tweede kitten gevonden was door hem en dat hij de kitten in de vangkooi had gestopt. Uiteraard rukte de dierenambulance meteen weer uit en ook het gezin aan de Bretelerstraat werd ingelicht en kwam kijken bij de prachtige kitten. Ook deze kitten was erg angstig, want hij beet enorm van zich af en had ook de vinder een iets minder liefdevol hapje gegeven.

De vrijwilliger bracht de kittens naar het pleeggezin, want ze bleken nog maar een week of 5 oud. Veel te jong om zichzelf te kunnen redden op een nota bene veel te gevaarlijke plek. Te vroeg bij de moederkat vandaan en vervolgens ook nog eens te jong op eigen poten moeten staan: geen wonder dat de kittens die wij vinden vrijwel altijd ontzettend angstig zijn. Zonder Sjaakie hadden ze dit waarschijnlijk niet overleefd. Het kost wat tijd, moeite en vooral veel liefde, maar alle dieren zijn te redden. Het vertrouwen is terug te winnen en gevonden katten zullen altijd erg dankbaar zijn. Volgens de vrijwilliger van de dierenambulance is er niets mooiers dan het zien groeien van het zelfvertrouwen van een kat: van verstijfd angstig naar nieuwsgierig, aanhankelijk, dankbaar en speels. Dit is absoluut de moeite waard en voor ons vrijwilligers ook erg belangrijk, want ieder dier verdient een eerlijke kans! Daarvoor doen wij dit vrijwilligerswerk namelijk.