Volg de ambu

Vermiste/gevonden huisdieren en gedumpte dieren

In onze dierenambulance maken wij gebruik van administratiemappen in de vorm van een ritstatenmap en een vermisten-/gevondenmap. Deze mappen worden gebruikt en ingevuld door iedere dienstdoende vrijwilliger. In de ritstatenmap wordt onder andere vastgelegd welke rit er wanneer wordt gereden, om welk diersoort het gaat, in welke toestand het dier verkeerd, op welk adres we moeten zijn, de gegevens van de melder worden genoteerd en de dienstdoende vrijwilliger schrijft zijn/haar initialen erbij. In de vermisten-/gevondenmap leggen we de vermiste en gevonden huisdieren vast, levend en dood. Hierbij gaat het om honden, katten, konijnen, cavia’s, allerlei vogelsoorten, slangen, fretten, hamsters, muizen, ratten, vogelspinnen, et cetera.

Wij doen voor iedereen die zijn dier mist of voor iemand die een dier gevonden heeft ons uiterste best de gegevens zorgvuldig te noteren voor wanneer iemand het dier vindt of zich meldt als eigenaar van een dier. Hierdoor kan de eigenaar of vinder van een dier altijd zo snel mogelijk bereikt worden. Als er een aantal dagen na een rit door iemand gebeld wordt met een vraag over een rit of dier, kan de vrijwilliger die dan dienst heeft de informatie terugvinden in de mappen en de persoon in kwestie te woord staan.

Op onze Facebookpagina plaatsen wij de bij ons opgegeven vermiste en gevonden huisdieren. Dankzij onze volgers en mensen met een hart voor dieren die ons niet volgen maar het bericht wel zien, worden de berichten van de dieren gedeeld. Als het gaat om een gevonden hond, is het vaak al binnen een half uur zo dat de eigenaar belt en zijn/haar hond dan kan komen ophalen bij of de vinder of een vrijwilliger van ons die het dier tijdelijk opvangt. Over het algemeen komt de eigenaar in contact met ons naar aanleiding van het Facebookbericht dat geplaatst is en dat hij/zij zelf ziet of dat een kennis van de eigenaar het gezien heeft en diegene tipt. Helaas heeft het niet altijd een goede afloop, maar we merken wel dat Facebook erg goed werkt: mensen kunnen allemaal mee uitkijken naar een vermist dier of helpen contact te krijgen met de eigenaar van een dier.

Ieder jaar zien we bepaalde vaste perioden terugkomen. Vermiste katten, honden, vogels of konijnen blijven het gehele jaar af en toe de revue passeren, maar een vaste ‘dumpperiode’ zie je rond de zomervakantie. Vooral konijnen zien we dan, maar ook katten komen voorbij. Een enkele keer zelfs een hond. Wij prijzen ons erg gelukkig als we zeggen dat wij niet kunnen snappen dat mensen dat kunnen doen. Helaas is het toch iedere keer weer zo dat mensen dieren impulsief aanschaffen om er dan achter te komen dat het toch allemaal meer werk is dan in eerste instantie gedacht wordt. Een enkeling van deze impulsieve mensen doet dan de moeite zich toch eens in te lezen en zijn/haar eigen houding of gedrag te veranderen om het dier toch voldoende te kunnen bieden. Helaas is het echter veel vaker zo dat mensen denken dat dieren in het wild toch ook wel overleven en ze het dier maar achterlaten. Voor konijnen geldt dat ze niet de juiste schutkleur hebben en ook niet wild genoeg zijn om echt te kunnen overleven in het wild. Ze kunnen niet of slecht hun eigen voer zoeken en kennen de gevaren niet of onvoldoende waardoor ze makkelijk ten prooi vallen.

Katten zullen gaan zwerven. Over het algemeen gaat het om niet geholpen katten waardoor ze nestjes zullen krijgen. Momenteel zitten we middenin de fase van de kittens. Soms zie je een moederkat met haar kittens rondzwerven en ergens bedelen om voer, maar helaas gaat het veel meer om gedumpte kittens die na de geboorte een tijdje bij de moederpoes verblijven om vervolgens met een week of 8 gedumpt te worden, omdat ze of niet verkocht worden of gewoon over zijn, we kunnen enkel gissen naar de reden. En we zijn maar wat blij dat wij ons niet eens kunnen voorstellen hoe sommige mensen in staat zijn zulke hulpeloze diertjes aan hun lot over te laten. Deze kittens zijn namelijk nog niet in staat om zichzelf te redden. Ze weten nog niet hoe ze moeten jagen en vaak ook nog niet (goed) hoe ze moeten eten. Dit is normaliter een proces dat ze gaandeweg zullen leren van de ouder(s) of de baasjes. Dit betekent dat een aantal van deze jonge diertjes sterven zullen als ze niet gevonden worden. Als het niet van de honger is, lopen ze natuurlijk ook nog eens groot risico op allerlei ziektes, teken en vlooien of om overreden te worden. Erg verdrietig allemaal en naar om te zien. Gelukkig worden we in deze periode vaak door mensen met een warm hart voor de diertjes gebeld en kunnen wij de dieren naar de dierenarts brengen wanneer ze per direct zorg nodig hebben. Anders gaan ze naar de opvang. Momenteel hebben we toch wel minimaal 1 kitten per dag die we kunnen redden. Veel mensen vinden die kittens zielig, maar wij vinden het juist erg fijn dat deze

kittens een nieuwe kans krijgen op een goed leven. Ze zullen medische aandacht krijgen en opgroeien met leeftijdsgenootjes, al dan niet bij een pleeggezin. Als ze oud en gezond genoeg zijn, zullen ze ter adoptie worden geplaatst. Uiteraard zijn ze dan medisch gecontroleerd, ontwormd, ontvlooid en ingeënt. Mocht u nou uw gezin willen uitbreiden met zo’n klein, lief bolletje speelsheid, neem dan contact op met Stichting Dierenopvang Hengelo.

We hopen ieder jaar zoveel mogelijk rondzwervende kittens op te kunnen halen. Een aantal kittens zal het dus helaas niet redden en de dieren die het redden en niet worden opgehaald, zullen hoogstwaarschijnlijk verwilderd raken en zich (blijven) voortplanten waardoor er een overpopulatie aan zwerfkatten zal ontstaan. Ziet u dus een kitten of meerdere kittens die geen eigenaar (lijken te) hebben, ook al zijn ze met de moederkat, probeer ze dan te vangen en bel ons om te overleggen. Via de gemeente kan geregeld worden dat er een vangkooi geplaatst wordt om (moederkat en) de kittens te vangen.

Ieder dier verdient een kans op een goed leven, goede gezondheid en een gouden mandje. Met uw hulp, proberen we dit zoveel mogelijk dieren te bieden!