Volg de ambu

De reiger

Als je een vijver vol vissen hebt en er zit altijd een reiger in de buurt die aast op je vissen, doe je er alles aan om je dieren te beschermen. Zo zijn er meerdere opties om dat te doen, maar een melder uit Delden was nog niet heel lang geleden overgestapt van een net naar 2 gespannen visdraden om zijn vijver heen. De reiger had echter de memo niet ontvangen van de verandering.

De melder belde de dierenambulance en vertelde dat een reiger vast had gezeten in de twee visdraden en dat een buurman hem er reeds uit had gehaald, maar dat de reiger gewond was onder zijn vleugels en niet wegvloog. Hierop rukte de dienstdoende vrijwilliger van de dierenambulance uit en maakte een inschatting van de situatie. Er was inderdaad bloed zichtbaar en ook vloog de reiger nog steeds niet weg. Terwijl de vrijwilliger de netten ging pakken om het dier te gaan vangen, spuugde de reiger een uit de vijver gevangen vis uit op het gras. Waarschijnlijk werd het dier de spanning wat teveel.
Terwijl samen de buurman van de ene kant de reiger benaderde, lukte het de dienstdoende vrijwilliger uiteindelijk om de reiger in het net te krijgen en naar de dierenambulance te tillen. Ondertussen vertelde de buurman dat hij zelfs de vis nog heeft weten te redden, want toen hij hem aan zijn staart in het water van de vijver had gehouden, zwom het diertje opgelucht weer weg. Samen met de buurman is het gelukt de reiger in een bench te krijgen en maakte de vrijwilliger een inschatting van de verwondingen terwijl de vrouw van de melder zo lief was een donatie te doen voor het werk dat wij verrichten.
De reiger is door de vrijwilliger naar de dierenarts vervoerd waar te zien was dat de verwondingen vrij oppervlakkig gebleven zijn. Met wat pijnstilling, controle dat de wonden niet zouden gaan ontsteken en 2 dagen verplicht rust is de reiger naar een opvangadres gebracht waar hij in volle staat hersteld is en weer uitgezet kon worden. Zo zijn er maar liefst 2 dieren gered geweest!

Het vangen van een reiger is ingewikkeld en niet alleen te doen, echter hebben we te weinig vrijwilligers om samen te rijden. Gelukkig durfde de buurman te helpen, maar we hebben echt nieuwe vrijwilligers nodig. Wil jij ook bijdragen aan het dierenwelzijn in de gemeente Hof van Twente? Mail dan naar info@dierenambulance-hofvantwente.nl