Volg de ambu

De steenuil

In de namiddag van 12 november 2019 werden wij gebeld door een mevrouw uit Bentelo over een uiltje dat niet wegvloog. In eerste instantie hebben wij geadviseerd af te wachten tot de avond zou vallen in de hoop dat het uiltje dan zijn vlucht zou vervolgen.

Dit gebeurde echter niet en in de middag van 13 november werden we opnieuw gebeld. Mevrouw heeft het uiltje in een doosje gedaan en wij zijn die kant op gereden. Daar aangekomen hebben we het uiltje in ontvangst genomen en zijn vertrokken naar Stichting Roofvogel Opvangcentrum Barchem.

Degene die het uiltje in ontvangst nam, bekeek uitgebreid de vleugels en constateerde dat de veren aan de onderkant van de vleugels vuil waren. Na even snuffelen bleek al snel dat er een geur van gier aan zat. Het uiltje heeft dus vastgezeten in de gier en dit is opgedroogd, waardoor de veren niet meer goed genoeg waren om ermee te kunnen vliegen. In de natuur zou dit betekenen dat het uiltje nog een tijd niet kan vliegen en in de regen moet zitten om schoon te worden.

Na nog even verder te kijken, zag de meneer dat de donsveren zwart waren in plaats van wit. Dit kan erop duiden dat de uil hiervoor ook al in een schoorsteen heeft gezeten.

Het arme diertje heeft nog niet echt veel geluk gehad helaas, maar zal nu goed te eten krijgen en zal natuurlijk schoongemaakt worden. Daarna zal het weer uitgezet worden in de natuur in de bekende omgeving.